In Guanajuato, Mexico, is een massagraf gevonden met uiteengereten huisdieren en een hond aan een galg. Enkele dagen voor deze ontdekking had de gemeenteraad een nieuwe verordening inzake dierenbescherming goedgekeurd.

Massagraf
Massagraf met honden gevonden in Mexico | Foto: Pixabay

Massagraven

In Mexico worden er regelmatig ontdekkingen gedaan van clandestiene massagraven met tientallen vermiste mensen erin. Afgelopen week werden er in de regio Guanajuato acht massagraven met ongeveer 100 vermisten erin gevonden. Vanwege een gebrek aan regelgeving en controle op de criminaliteit, worden er steeds vaker massagraven in Mexico aangetroffen met mensen of dieren erin. De straffeloosheid voor algemene misdrijven in het land is 99,3 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van Impunidad Cero, een organisatie die zich inzet om bekendheid te geven aan de straffeloosheid in het land.

Wegens de herhaaldelijke misdaden tegen dieren in het openbaar, heeft de gemeenteraad van Guanajuato op 19 september 2020 een nieuwe verordening goedgekeurd om administratieve sancties op te leggen voor het doden van een dier op een openbare weg. De boete bestaat uit een som van meer dan zeventienduizend Mexicaanse pesos (ongeveer 650 euro).

Massagraf met huisdieren

Het clandestiene massagraf dat enkele dagen na de goedkeuring van de verordening is ontdekt, ligt in Marfil, een wijk in de stad Guanajuato, gelegen in de regio met dezelfde naam. In het graf werd een nog intacte hond met tekenen van marteling aangetroffen aan een galg. De hond was opgehangen met een strop om de nek, de poten waren bij elkaar gebonden en op de muur van het graf was opgedroogd bloed waar te nemen. Op de bodem lagen gemartelde en uiteengereten honden en andere huisdieren. De botten en overblijfselen waren al in een vergevorderde staat van ontbinding.

De man die de vondst deed, legde deze vast op video met commentaar erbij over de gruwelijke ontdekking:

“We kunnen verschillende lichamen van honden zien, sommige in stukken gehakt, andere opgehangen. De botten zijn zelfs al te zien. Het zullen overblijfselen zijn van minstens zeven maanden tot een jaar oud.”

Strafrechtelijke vervolging

De directrice van de gemeentelijke gezondheidsdienst van Guanajuato, Minette Rodríguez, geeft aan dat haar directie deze moordenaars strafrechtelijk zal vervolgen. Rodríguez:

“Er is aangifte gedaan bij het kantoor van de openbare aanklager en we zullen de zaak blijven volgen. Wij zijn diep geschokt. Het is werkelijk schandalig.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools