Het zomerseizoen staat voor de deur en dat betekent dat er weer vele heteluchtballonnen in de lucht te zien zullen zijn. Nederlandse paardenhouders maken zich echter zorgen over de ballonvaarten. Het lawaai van de branders van deze ballonnen kan hun dieren laten schrikken.

luchtballonnen
Foto: Wikipedia Commons

De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) is van mening dat landende en laagvliegende luchtballonnen een gevaar zijn voor paarden die buiten lopen. directeur Haike Blaauw van de FNRS:

“Niet dat er wekelijks incidenten zijn, maar wij krijgen toch wel een flink aantal meldingen per jaar. Ballonnen vliegen dan laag over, of landen zelfs tussen de paarden. Die dieren slaan op de vlucht, rennen de weg op, of verwonden zichzelf of anderen. Een paard dat op hol slaat, is heel gevaarlijk.”

Na een incident in Eemnes, waarbij een ballon tussen de paarden landde, zocht de FNRS contact met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVVL), die opkomt voor de belangen van ballonvaarders. Blaauw:

“Het was een mirakel dat er toen geen gewonden zijn gevallen.”

Overeenkomst
De FNRS meldde afgelopen week een overeenkomst te hebben gesloten met de KNVVL. Luchtballonnen zouden maneges en paardenfokkerijen mijden. De FNRS heeft zelfs kaart gemaakt, waarop alle ruim vierhonderd plekken waar bedrijven met paarden gehuisvest zijn staan. De overeenkomst is er echter toch niet gekomen. Marije Roozendaal van de KNVVL verklaart:

“Er zijn wat misverstanden in de communicatie geweest. Het is voor ballonvaarders onmogelijk om te sturen. Bovendien hebben wij die kaart van de FNRS gezien… Het land zit vol met stippen, plekken waar paarden zitten. Daar kunnen wij niet op inspelen. We houden altijd al rekening met plaatsen waar dieren staan, dus een overeenkomst is onnodig. Er zijn zelden incidenten. Praktisch nooit!’’

Wel hebben de paardenhouders en ballonvaarders met elkaar afgesproken te proberen bij elkaar uit de buurt te blijven. Wanneer dat echter toch anders loopt, zijn er geen sancties.

Blaauw kan leven met een afspraak zonder sancties:

“Het gaat er om dat we elkaar respecteren”.

Bron: AD ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor