In een nestkast aan de energiecentrale in Leiden heeft een slechtvalkvrouwtje haar derde ei gelegd en dat is best bijzonder. Nog geen maand geleden werd de nestkast namelijk geblokkeerd door een enorme steiger. SlechtvalkLeidse slechtvalk legt derde ei | Foto: Pixabay

Vanwege werkzaamheden aan de Uniper energiecentrale stond er een steiger opgebouwd. Oplettende buurtbewoners schakelden samen met vogelkenners en de Leidse Partij voor de Dieren de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid in. Bij controle door de Omgevingsdienst bleek dat er botjes en veren in de nestkast lagen. Een teken dat er door slechtvalken gebruik werd gemaakt van de nestkast. De nestkast van een slechtvalk is het hele jaar rond beschermd. De nestkast wordt niet alleen gebruikt als nestkast in het broedseizoen, maar ook als verblijf in de winter. Alleen met een ontheffing van de Omgevingsdienst kunnen er werkzaamheden worden uitgevoerd. 

slechtvalk
Linksonder zijn de eieren te zien | Foto: shot webcam

De inspecteur van de Omgevingsdienst constateerde dat er met het plaatsen van de steiger een overtreding was begaan. Voor het plaatsen van de steiger was geen ontheffing. De steiger moest dan ook tot 10 meter onder de nestkast van de slechtvalken worden afgebroken.

De eigenaar van de energiecentrale was zich van geen kwaad bewust en zegt dat er sprake is van miscommunicatie tussen de afdelingen binnen Uniper. Na het afbreken van de steiger keerden de slechtvalken nog dezelfde dag terug. De slechtvalken zijn te volgen via een webcam. Naar verluidt heeft het slechtvalkvrouwtje gister haar derde ei gelegd. De eieren van slechtvalken komen na ongeveer een maand uit. Als het goed is zijn er dus eind april minimaal 3 kleine valkjes te bewonderen. Wellicht komt er nog een ei en dus een mogelijk kleintje bij, want slechtvalken leggen gemiddeld 2 tot 4 eieren per keer. 

Door het gebruik van pesticiden in de landbouw was het met het aantal slechtvalken in Europa slecht gesteld. Slechtvalken eten vogels en insecten die landbouwgewassen eten waardoor ze grote hoeveelheden van het gif DDT binnenkregen. Nadat dit gif werd verboden groeide het aantal slechtvalken weer. In Nederland hangen er op verschillende plekken nestkasten, waarvan er een aantal een webcam hebben. Mensen kunnen daardoor dag en nacht thuis naar de broedende slechtvalken kijken. In Nederland zijn er in totaal zo’n 250 broedparen. 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Lianne Raat