De Duitse politie heeft een einde gemaakt aan de gevangenschap van de laatste Duitse circusbeer. Deze bruine beer, Ben, was eigendom van Circus Alberti. Als hij niet in de piste moest optreden, sloten zijn verzorgers hem op in een verduisterde kooi in een circuswagen. Ben mag zijn oude dag nu gaan doorbrengen in een reservaat in Noord-Duitsland.

Ben - Circus Alberti - Laatste circusbeer
Ben – Circus Alberti – Foto: Vier Pfoten

Op maandag 14 maart kwam het in Fürstenfeldbruck, een plaats in het Duitse Beieren, tot een vechtpartij tussen de circusmedewerkers en leden van de dierenrechtenorganisatie Vier Pfoten (VIERVOETERS), die een rechterlijk bevel hadden om Ben te redden. De politie moest eraan te pas komen om iedereen uit elkaar te halen. In eerste instantie probeerden de circusmedewerkers Ben uit het zicht van de Vier Pfoten-leden en de politie te houden. Vervolgens deed de eigenaar van de beer zelfs een ontsnappingspoging door met het dier in een trailer door een hek te rammen. Hij werd klemgereden door de agenten.

Eén gehad, nog veel te gaan

In Beieren geldt een verbod op het houden van wilde dieren. Volgens de politie werd Ben in beslag genomen “omdat het dier binnen een week twee keer alleen was achtergelaten”. Denise Schmidt van Vier Pfoten verklaarde:

“Dat deze bruine beer in beslag is genomen, is een duidelijk signaal in de strijd tegen circussen die wilde dieren houden. Helaas leven er nog steeds honderden dieren in erbarmelijke omstandigheden in circuswagens.”

Bron: Express.co.uk ©PiepVandaag.nl Anne Douqué