Uit onderzoek van meer dan 300 wetenschappers uit 64 landen blijkt dat een kwart van de roggen- en haaiensoorten met uitsterven wordt bedreigd. De onderzoekers uit 64 landen maakten de analyse in opdracht van IUCN. Het is voor het eerst dat er wereldwijd onderzoek is gedaan naar deze dieren.

roggen
Foto: ©Peter Verhoog / Dutch Shark Society

Van meer dan 1000 bekende soorten roggen,  daaraan gerelateerde draakvissen en haaien werd de populatie in kaart gebracht. Terwijl gewone vissen uit been bestaan onderscheiden deze drie groepen zich doordat zij kraakbeen hebben.

Verreweg de grootste bedreiging voor deze zogenaamde kraakbeenvissen is overbevissing. Daarbij lopen roggen zelfs nog meer risico om uit te sterven dan haaien. Niet alleen zijn de dieren de dupe van bijvangst, ook worden ze steeds vaker gevangen om te vermalen als medicijnen of voor consumptie.

Omdat vangsten niet geregistreerd worden is de werkelijke vangst nog vele malen hoger. In de Middellandse Zee en in de Golf van Thailand is de afname van de populatie roggen en haaien het ergste.

Bekijk het hele rapport hier:

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl