In een gebaar van mondiale eendracht heeft WSPA en CAS International samen met vier andere dierenorganisaties woensdag een wereldwijde petitie overhandigd aan de Spaanse volksvertegenwoordigers, gericht tegen een wetsvoorstel om stierenvechten tot ‘cultureel erfgoed’ te verklaren. 

Stierenvechtwet

De petitie ‘#LoveSpainHateBullfights’ kreeg meer dan een kwart miljoen handtekeningen, afkomstig uit 135 landen. Ze werd kracht bijgezet door een brief ondertekend door meer dan honderd organisaties uit dertig landen.

Beschaving boven barbarij

Vertegenwoordigers van WSPA, CAS International, Humane Society International, La Tortura No Es Cultura, League Against Cruel Sports en PETA bezochten het Spaanse huis van afgevaardigden om een krachtige boodschap af te geven: dat de wereld tegen stierenvechten is en de voorgenomen wet geen steun verdient. Na afloop werd buiten een persconferentie georganiseerd.

Bovendien presenteerden de dierenorganisaties een brief ondertekend door 140 wetenschappers die wijzen op het verband tussen wreedheid tegen dieren en wreedheid tegen mensen en met name de gevaren die stierenvechten heeft voor de emotionele ontwikkeling van kinderen die er toeschouwer van zijn – of er zelfs training in krijgen op zogeheten ‘matadorscholen’.

Marta Esteban, woordvoerder van La Tortura no es Cultura (‘Marteling is geen cultuur’):

“Spaanse burgers zijn geen voorstander van het barbaarse vermaak van stierenvechten en willen niet dat publiek geld wordt gebruikt om deze inzakkende industrie op de been te houden. Samen doen wij een oproep aan onze politici om geen steun te verlenen aan deze verschrikkelijke wet. Ik ben zeer verheugd dat zoveel burgers en organisaties van over de hele wereld zich hebben uitgesproken voor beschaving boven barbarij.”

#LoveSpainHateBullfights

Het wetsvoorstel beoogt stierenvechten tot immaterieel cultureel erfgoed te verheffen. Daarmee zal de (nationale) subsidiekraan voor stierenvechten nog verder worden opengedraaid. Deels zal die gericht worden op kinderen om hen te leren dat stierenvechten gekoesterd moet worden. Een opiniepeiling eerder dit jaar wees uit dat ruim driekwart van de Spaanse bevolking tegen subsidies aan de stierenvechtindustrie is.

Volgens WSPA is het wetsvoorstel een cynische poging van een bedrijfstak die wanhopig probeert om het tij te keren. Al jaren namelijk lopen de bezoekersaantallen terug en alleen door grote subsidiestromen kan de industrie het hoofd boven water houden.

De stemming vindt vooralsnog plaats op woensdag 18 september, houd onze website, Twitter en Facebook in de gaten voor het laatste nieuws.

Persbericht WSPA