Afgelopen dinsdag de dag na Pasen zijn twee kuikentjes van nog geen week oud gedumpt in het Vliegenbos in Amsterdam-Noord. Een hondenuitlater ontdekte de piepkleine kuikens en belde gelukkig de dierenambulance. De dierenambulance nam nadat zij de kuikens gevangen had contact op met Comité Dierennoodhulp met de vraag of zij de kuikens wilde opvangen. De kuikens verblijven nu bij Comité Dierennoodhulp onder een warmtelamp en maken het naar omstandigheden goed. Omdat het nog onduidelijk is of het haantjes of hennetjes zijn, hebben zij de namen Dons en Plons gekregen.

Kuikentjes

Wreed en dom

“Wie doet er nu zoiets wreeds?” vraagt Sandra van de Werd die de kuikens verzorgt, zich kwaad en verbijsterd af. Kansloos waren de achtergelaten kuikens in het bos. De dader moet iemand geweest zijn die beslist geen hart voor dieren heeft. Iemand die de kuikens enkel als leuke decoratie gebruikt heeft voor de Pasen, maar daarna het nut er niet meer van in zag en ze maar in het Vliegenbos gedumpt heeft. Het is een wonder dat ze niet door een hond of roofvogel gepakt zijn en nu gered zijn.

Veel kuiken- en hanenleed

Helaas staat dit geval van dierenleed niet op zichzelf. Er zijn nog zat winkels die als decoratie levende kuikens hebben met Pasen en in het voorjaar en die je er ook nog voor een habbekrats kunt kopen. Ook zijn er kinderboerderijen die kuikens uitbroeden en de kuikens verkopen. Zo’n kuikentje kost bijna niks, maar er wordt niet bij verteld wat een kuiken allemaal nodig heeft. Als leuk donzig speeltje in een opwelling gekocht gaat het mee, en daardoor meestal een ellendig en kort en eenzaam leven tegemoet. Massa’s bebroede eieren zijn er die je op Marktplaats kunt kopen. Met regelmaat krijgen we als stichting weer een vraag van een particulier of wij misschien wat hanen willen overnemen. Allemaal mensen die het zo leuk vonden om eieren uit te laten broeden. Als kuikentjes vinden de meeste mensen ze erg schattig. Maar wanneer de helft haan blijkt te zijn, moeten ze weg en wel snel. En laat nou bijna niemand een haan willen hebben… Afslachten of dumpen is wat er dan maar al te vaak gebeurt. Vaak kopen mensen ook kippen als kuiken bij een fokker vandaan. Heel vaak blijkt er dan, ondanks dat de fokker zei dat het allemaal hennenkuikens waren, toch een haan of meerdere hanen tussen de kuikens te zitten. Waar mensen zich meestal niet bewust van zijn is dat wanneer zij kippen en kuikens kopen bij een fokker, dat dit inherent is aan dierenleed. Want meer dan de helft van de kuikens die uit de eieren komt is haan en hanen zijn niet welkom. De meeste hanen worden daardoor of geslacht of schaamteloos gedumpt. Met de meeste hanen loopt het na dumping slecht af. Ze worden door een hond gepakt, overreden, komen om van de honger of worden gevangen en afgemaakt door een ongediertebestijdingsbedrijf.

Dierenleed kan voorkomen worden

Een verbod op het gebruiken van levende kuikens als decoratie en het verkopen van kuikens op kinderboerderijen, dierenwinkels en tuincentra en het verkopen van bebroede eieren en kuikens op Marktplaats zou een hele hoop dierenleed kunnen schelen. Evenals het veel leed zou kunnen schelen als mensen zich als zij een dier aanschaffen zich daarbij ook wettelijk moeten verplichten er goed voor te zorgen en dat er ook voor kuikens en kippen die door particulieren aangeschaft worden huisvestings-, welzijns- en verzorgingseisen komen.

©PiepVandaag.nl Sandra van de Werd is oprichtster en coördinator van Comité Dierennoodhulp