Comité Dierennoodhulp heeft een klacht ingediend bij de NVWA met een verzoek tot handhaving tegen het bedrijf KleinveeService te Bladel dat adverteert met een broedmachine met bebroede eieren als het mooiste kado dat je je kind voor Sinterklaas of Kerst kunt geven. Daarnaast heeft Comité Dierennoodhulp gisteren tegen dit bedrijf een klacht ingediend inzake misleiding bij de Reclame Code Commissie. Kuikens zijn zeer kwetsbare dieren en niet geschikt als leuk speelgoed voor kinderen die als de lol er weer af is weggegooid kunnen worden.

kuikens
Kuikens ongeschikt als sinterklaascadeau | Foto: “The Wanderer’s Eye Photography” Flickr via Compfight cc

Dieren als cadeau geboren te laten worden enkel en alleen om het geboorteproces middels een broedmachine op onnatuurlijke wijze te volgen en daarbij ook nog eens ouders en kinderen te laten weten middels een advertentietekst dat zij de verdere zorg en verantwoordelijkheid niet op zich hoeven te nemen past niet meer in deze tijd. Schokkend is dat dit bedrijf stelt dat er al meer dan 200 basisscholen zijn die deze broedmachine gebruiken. “Dit is een zeer kwalijke en respectloze manier om zo met dieren om te gaan, en die ook nog eens onnodig veel dierenleed veroorzaakt.” aldus Sandra van de Werd van Comité Dierenoodhulp.

Het Comité is van mening dat er vanuit de politiek een verbod moet komen op het uitbroeden van kuikens onder een broedmachine door particulieren en scholen. Volgens het Besluit houders van dieren, onderdeel van de Wet Dieren, hebben jonge dieren recht op socialisatie en is het verboden te fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen, zoals hier bij kuikens, wordt benadeeld. Het Comité stelt dat dit ook zou moeten gelden voor het diersoort kip dat in intelligentie vergelijkbaar is als een hond of kat en ook door particulieren als gezelschapsdier wordt gehouden.

Ook een kuiken heeft een moeder nodig!
Een moederkloek communiceert al met de kuikens als ze nog in het ei zitten. Zij bied een kuiken veiligheid en warmte zodra het uit het ei gekropen is en leert het essentiële zaken. Eieren zouden om die reden bij particulieren slechts op natuurlijke wijze door een kloek dienen te worden uitgebroed en de kuikens zouden minimaal 8 tot 10 weken voor de socialisatie en opvoeding bij hun moeder moeten blijven. Op Marktplaats staat het vol met handelaars die adverteren met bebroede eieren en broedmachines. Aan snoep uit de snoepautomaat ben je nog meer geld kwijt dan aan het laten uitbroeden van een ei want dat wordt al aangeboden voor 50 eurocent.

Veel mensen broeden deze eieren uit met als enige reden dat zij het zien van de geboorte zo leuk vinden voor de kinderen en zichzelf. Er niet rekenend mee houdend wat het voor het kuiken betekent om geen moeder te hebben, dat een kuiken zeer kwetsbaar is en veel zorg behoeft en dat de helft van de kuikens haan is en dat niemand die wil. Een groot deel van deze dieren die zo als levend speelgoed gebruikt is, wordt wanneer de lol er af is gedumpt of doodgemaakt door mensen zonder kennis van zaken of weer verkocht op Marktplaats om te eindigen voor de slacht. Het dumpen van kuikens, hennen en hanen is een groot dierenwelzijnsprobleem dat bekend is door heel Nederland. Het uitbroeden van kuikens voor de leuk is hier bijna altijd de bron van. Dit alles heeft niets te maken met een gezellig cadeau voor Sinterklaas of kerst.

Persbericht Comité Dierenoodhulp