Op aanwijzing van House of Animals heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) een tweede inval gedaan bij Kremen City Cattery in het Helmondse Stipthout. Daarbij is een illegaal medicijn aangetroffen tegen de doorgaans dodelijke kattenziekte FIP. Tijdens de inspectie heeft de LID een aantal kittens en katten in beslag genomen voor onderzoek.

Kremen City Cattery gebruikte illegaal medicijn tegen FIP
Kremen City Cattery gebruikte illegaal medicijn tegen FIP | Foto: LID

Het middel SAK tegen de ziekte FIP was in Nederland niet geregistreerd tot 19 juni 2023 en voor die tijd een illegaal medicijn. Het is echter wel een werkzaam middel tegen FIP, dat wordt veroorzaakt door een mutatie van het feline coronavirus FcoV. De fokker van Britse kortharen heeft tijdens de controle door de LID aangegeven het middel zelf toe te dienen aan zijn katten. Dit is verboden, net als het in huis hebben ervan niet legaal is. Na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) heeft de LID drie katten en drie kittens in beslag genomen voor nader onderzoek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ingeschakeld voor verdere inspectie in verband met het illegale medicijngebruik.
.

Kremen City Cattery ontmaskerd met 91 mogelijk zieke katten (video)

Illegaal medicijn voor zieke katten

House of Animals Investigations deed uitgebreid onderzoek naar Kremen City Cattery. In huis en een stacaravan hield de broodfokker 91 mogelijk ernstig zieke katten. House of Animals ontving al langer klachten van gedupeerden, wat leidde tot het eerste onderzoek. Na de eerste publicatie kwamen er nog meer meldingen binnen over zieke katten met FIP en tips over het illegaal zelf toedienen van medicijnen. De LID is hierover geïnformeerd door House of Animals en heeft daarop adequaat gehandeld. Karen Soeters van House of Animals:

“Het is goed om te merken dat de LID het harde werk van House of Animals Investigations erkent. Onze bewijsvoering is volledig serieus genomen en dat is voor de dieren een enorme overwinning. Nu is het een illegaal medicijn, morgen is het weer fraude met dierenpaspoorten. House of Animals rust niet voordat deze misstanden de wereld uit zijn en we danken iedereen die ons van bruikbare informatie voorziet.”

.

Inval bij Kremen City Cattery
Inval bij Kremen City Cattery | Foto: ©House of Animals

Meldpunt Kattenhandel

Onderzoek van House of Animals Investigations toonde al aan dat er heel veel mis is in de wereld van kattenfokkers en de daaruit voortvloeiende broodfokhandel. Met het Meldpunt Kattenhandel wil House of Animals deze misstanden blootleggen, want officiële cijfers zijn er bijna niet. Iedereen die slechte ervaringen heeft met een kattenfokker wordt opgeroepen dit te melden bij House of Animals. Vergeet daarbij ook niet de LID en/of de NVWA in te lichten. Ernstige zaken meld je altijd meteen via telefoonnummer 144 van de dierenpolitie.

Bronnen:

Meldpunt Kattenhandel gelanceerd tegen malafide fokkers

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd (video)

©AnimalsToday.nl BVR