Zuid-Koreanen zijn woest op olympisch schaatser Jan Blokhuijsen die na afloop van de zogenaamde troostfinale opriep dat de honden in Korea beter behandeld moeten worden. Op de persconferentie sloot hij af met:

“Behandel honden beter in dit land’’

Jan Blokhuijsen
Koreanen woest om uitspraken schaatser Blokhuijsen over consumptie hondenvlees | Foto: Humane Society International

De media in Zuid-Korea berichtte over de oproep van Blokhuijsen waarop er sociale media een discussie losbarstte. De schaatser zou onnozel racistisch en onwetend zijn. Het COC zou hem moeten straffen.

Uiteindelijk heeft Blokhuijsen  helaas  op Twitter zijn excuses gemaakt:

“Ik zeg sorry tegen de Zuid-Koreaanse bevolking. Het was niet mijn intentie om jullie en jullie land te beledigen. Ik geef om het welzijn van dieren in het algemeen en ik hoop dat we deze aarde een betere wereld kunnen maken voor mens en dier. Ik geniet van de Olympische Spelen en wil jullie bedanken voor de gastvrijheid”

https://twitter.com/janblokhuijsen/status/966503676813520896

Ook chef de mission Jeroen Bijl bood  namens de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF zijn verontschuldigen aan voor de uitingen van Blokhuijsen.

Eerder berichten we dat meer topsporters zich uitspreken tegen het dierenleed in Korea
Freestyleskiër Gus Kenworthy trok zich vier jaar geleden tijdens de Olympische Spelen in Sotsji het lot van straathonden zeer aan. Daarom adopteerde hij een moederhond en haar pups, die nu in de Verenigde Staten leven. Gus komt ook uit op de Winterspelen in Pyeonchang en zal aandacht vragen voor de vreselijke hondenvleeshandel in Zuid-Korea. Hij sluit niet uit dat hij ook daar een of meer honden zal adopteren. Hij is niet de enige: kunstschaatsster Meagan Duhamel adopteerde vorig jaar een Koreaans hondje en is van plan er weer een mee te nemen na de Spelen.

Als hondenliefhebber sluit Gus zijn ogen niet voor het immense leed dat honden en katten wordt aangedaan in Zuid-Korea. Jaarlijks worden zo’n 2 miljoen honden gedood voor menselijke consumptie. Ze worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden in hondenfarms, gemarteld en op barbaarse wijze gedood. In diverse Amerikaanse media heeft Gus hierover gesproken. Aan CNN vertelde hij dan ook voorafgaand aan zijn vertrek dat hij het liefst ziet dat de hondenfarms gesloten worden.

“Ik ga me richten op mijn sportprestaties en als ik daar ben wil ik graag mensen bewust maken om de honden te helpen.”

Aan E News vertelde hij verder:

“Er is sprake van een enorme hondenvleeshandel die behoorlijk inhumaan is en ik werkte al samen met de Humane Society aan een campagne. Maar ik zou heel graag een hond mee terug willen nemen, of meer dan een, en die adoptie als een soort platform gebruiken om aandacht te vragen voor de situatie.”

Ook kunstschaatsster Meagan Duhamel uit Canada heeft haar hond Mootae vorig jaar gered uit Zuid-Korea toen zij daar ter voorbereiding was. Ze adopteerde de mini-teckel via de organisatie Free Korean Dog. Meagan hoopt meer honden te kunnen helpen tijdens de Olympische Spelen in Pyeonchang en andere sporters te informeren. Meagan is veganist en vertelde aan CNN:

“Elke vorm van vleesproductie is verkeerd, of het nu gaat om koeien, varkens of honden. Natuurlijk is het slachten en eten van honden voor ons in Noord-Amerika onbegrijpelijk. We zien honden als gezelschapsdieren en onze beste vrienden.”

https://www.instagram.com/p/Be_jfAWBPQZ/

Bronnen: Telegraaf, AnimalsToday ©AnimalsToday.nl