Een prachtige korte documentaire die we jullie niet willen onthouden: Saving Lulingu the Baby Gorilla. Je volgt geredde babygorilla Lulingu vanaf het moment dat ze wordt opgevangen door Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center, totdat ze klaar is voor een leven met een nieuwe gorillafamilie in het centrum.

Lulingu
Baby Lulingu is opgevangen bij Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center | Foto: screenshot video GoPro/YouTube

Status: ernstig bedreigd
In dierentuinen zie je voornamelijk westelijke gorilla’s, maar er bestaan twee soorten gorilla’s, namelijk: de westelijke gorilla en de oostelijke gorilla. Deze twee hoofdsoorten hebben ieder ook twee ondersoorten: de westelijke laaglandgorilla, de Cross River gorilla, de berggorilla en de Grauers gorilla. Allen worden met uitsterven bedreigd.

Lulingu is een Grauers gorilla. Grauers gorilla’s zijn de grootste van de vier ondersoorten. Ze leven alleen in het oosten van de Democratische Republiek Congo, een land wat al decennia lang geteisterd wordt door ernstige conflicten. Naar schatting leven er nog maar 3.800 in het wild. De dieren worden afgeslacht door stropers en rebellen voor hun vlees (‘bush-meat’ oftewel vlees van wilde dieren) – wat veel geld oplevert – en de baby’s worden verkocht aan handelaren.

Soms heeft een jonge gorilla ‘geluk’ en kan hij gered worden uit de handen van stropers of handelaren. Is het een Grauers gorilla, dan wordt het dier opgevangen door het Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center.

GRACE, waar de docu zich afspeelt, ligt in het hart van een van de conflictgebieden in de oostelijke provincie van de Democratische Republiek Congo. Het is het enige opvangcentrum ter wereld voor de Grauers gorilla.

Bekijk hier de documentaire:

Meer informatie over de Grauers gorilla en de andere gorilla (onder)soorten vind je op de site van Gorilla Stichting Nederland. Deze organisatie ondersteunt ook diverse projecten die gorilla’s en hun leefgebied beschermen, zoals GRACE.

Bronnen:

©Animals Today Rowena Facee Schaeffer