Kerkuilen op jacht naar muizen krijgen voortaan een veilige rustplek langs de A7 in Noord-Holland en de provinciale weg N242. Op 3 meter hoge palen hebben ze een goed overzicht en kunnen de uilen speuren naar hun prooi.

kerkuilen
Kerkuil in de vlucht | Foto: publiek domein

Jaarlijks worden tientallen uilen doodgereden, doordat ze vanaf hectometerpaaltjes laag over de weg vliegen. In de berm jagen ze op muizen, de hectometerpaaltjes gebruiken ze als uitkijkpost. Dit is gevaarlijk en vooral in deze donkere periode stijgt het aantal verkeersslachtoffers. En hoewel er momenteel 170 broedparen zijn in Noord-Holland, sterft bijna de helft van alle kerkuilen in het verkeer. Het gaat om zo’n 6.000 vogels per jaar.

Uilen beschermen
Friesland startte in 2014 al een proef met speciale palen van 4 meter hoog voor kerkuilen, langs de A7 bij Beetsterzwaag. Ook heeft Kerkuilenwerkgroep Fryslân rollers geplaatst op de groene hectometerbordjes, om te voorkomen dat uilen te dicht in de buurt van het verkeer komen. Deze maatregelen zijn een succes, het aantal omgekomen kerkuilen is gedaald.

kerkuilen
Verwacht wordt dat er minder aanrijdingen zullen plaatsvinden | Foto: publiek domein

In Noord-Holland heeft de provincie nu ook besloten hoge palen neer te zetten, op locaties waar regelmatig uilen te zien zijn en ongelukken hebben plaatsgevonden. Door langs de A7 en de provinciale weg N242 (Alkmaar-Middenmeer) 3 meter hoge rustplekken te maken voor de kerkuilen, is de verwachting dat er minder aanrijdingen zullen plaatsvinden, net als in Friesland. 80 palen komen er te staan, en 60 hectometerpaaltjes worden voorzien van rollers.

kerkuilen
Kerkuilen jagen graag vanaf een hoogzitje | Foto: Peter K Burian/Wikipedia

Tijdens de proef werkt de provincie samen met Rijkswaterstaat, een lokale uilenwerkgroep en ecoloog Jasja Dekker, die het gedrag van de roofvogels in de gaten houdt. Dekker:

“Zonder de ervaringen in Friesland hadden we dit niet gedaan.”

Doordat de palen hoog zijn en een stukje van de weg staan, worden de uilen niet meegezogen door het verkeer. Naar verwachting zal in 2020 duidelijk zijn of de proef in Noord-Holland net zo geslaagd is als in Friesland.

Positief
Johan de Jong van Stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland (SKWN) was betrokken bij de proef in Friesland en is trots dat de uilenpalen worden uitgebreid:

“Dat is altijd al de bedoeling van de proef geweest. Dit is heel positief.”

Niet alleen in Noord-Holland heeft men goed gekeken naar de mooie pilot bij Beetsterzwaag. Ook in andere delen van Friesland komen kerkuilpalen te staan, namelijk tussen Dokkum en De Westereen, geeft De Jong aan in de Leeuwarder Courant:

“De weg doorsnijdt een aantal belangrijke leef- en jachtgebieden van uilen.”

Ook torenvalken en buizerds zullen profiteren van de palen. Het radioprogramma Vroege Vogels besteedde onlangs aandacht aan de zitpalen en dat gesprek is hier terug te luisteren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl AngeliqueLagarde