Witte kat Phoebe uit Ierland wordt in augustus 25 jaar en is daarmee de oudste kat ter wereld.

Guinness book of records
Kat Phoebe – screenshot

Toen Caroline O’Riordan haar adopteerde vreesde ze dat het kleine, ziekelijke kitten geen lang leven beschoren was, maar niets bleek minder waar. Bijna een kwart eeuw later vult ze documenten in om Phoebe officieel als oudste levende kat ter wereld op te laten nemen in het Guinness Book of World Records.

“Men heeft al mondeling bevestigd dat Phoebe de oudste levende kat is.”

“We namen eigenlijk vooral uit nieuwsgierigheid contact op met Guinness Book of Records. We kregen te horen dat de oudste levende kat die nu geregistreerd staat 22,5 jaar oud is.”

Als Phoebe’s mijlpaal binnenkort officieel wordt vastgelegd, verandert er eigenlijk niets, volgens O’Riordan.

“Ze is gewoon mijn kat en ik zie dat ze ouder wordt. Ze is in redelijke conditie, maar beweegt niet meer zo goed als vroeger en slaapt voornamelijk. Ze ligt meestal op het warmste plekje dat ze kan vinden.”

Volgens O’Riordan is Phoebe zo oud geworden omdat ze goed eet, geen overgewicht heeft en regelmatig beweging krijgt.

“Ze heeft geen speciaal dieet gehad. Ik overvoerde haar niet en ze kreeg geen restjes. Meestal blijft ze binnen. Ik denk dat dat belangrijk is, want zo voorkwamen we dat ze werd aangereden en ze raakte nooit in gevecht met andere katten.”

Volgens dierenarts Jessica Vogelsang helpt dit inderdaad om je kat gezond te houden.

“Genen spelen een rol, maar hoe goed deze ook zijn, als je kat veel te zwaar is en ’s nacht op straat wandelt, is het risico op vroegtijdig overlijden groter. Eigenaars spelen een belangrijke rol in de levensduur van hun kat.”

Haar advies om zo lang mogelijk van je kat te genieten:

• Hou de kat binnen;

• Hou de gezondheid van je kat goed in de gaten, neem preventieve maatregelen en ga op tijd naar de dierenarts. Veel ouderdomskwalen, zoals nierfalen, kunnen lange tijd onder controle worden gehouden, maar alleen als je er vroeg bij bent;

• Hou je kat op gezond gewicht om hart en gewrichten in goede conditie te houden en ziektes als diabetes te voorkomen;

De gemiddelde levensverwachting voor katten is volgens deskundigen 12-15 jaar.

De oudste kat ooit, Creme Puff uit Austin, Texas, overleed in 2005 op 38-jarige leeftijd. Haar baasje gaf haar elke ochtend koffie, bacon, eieren en broccoli.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.