De titel van mijn blog, Ik wil naar huis… doet rond deze tijd van het jaar misschien denken aan een televisieprogramma waarbij vakantiegangers niet blij zijn met hun accommodatie, maar als je de foto’s ziet begrijp je dat het over iets heel anders gaat: dieren. Dieren op transport en dieren op markten.

Ik wil naar huis
Ik wil naar huis… | Foto: ©Animals Today

Vanaf vandaag start bij Animals Today de campagne ‘Ik wil naar huis…’. Ik ben geraakt door de foto’s in deze campagne, die ik voor een deel zelf maakte. Wij mensen behandelen dieren als producten en lijken te vergeten dat het individuen zijn, met gevoelens als angst en stress.

Ik wil naar huis
Ik wil naar huis… | Foto: ©Animals Today

En dan krijg ik meteen de vraag ‘was het thuis dan beter?’ Voor de varkens was het drama thuis, in de fabriek waar ze zo snel mogelijk groot moeten worden. Alleen: dit transport is een nog groter drama. En straks wacht ook nog het slachthuis.

Ik wil naar huis
Ik wil naar huis… | Foto: ©Animals Today

Voor de pony’s op de paardenmarkt was het ‘thuis’ waarschijnlijk wel beter. Van de liefste pony, geknuffeld en gekoesterd, tot de verkoop op de paardenmarkt en dan op transport naar ook vaak weer het slachthuis.

Ik wil naar huis
Ik wil naar huis… | Foto: ©Animals Today

De blik in de ogen van dieren raakt mij het meeste. Ik neem mij altijd voor dat als ik moet filmen in een dodingsstation, of bijvoorbeeld veetransporten, dat ik niet in de ogen van de dieren moet kijken. Als ik dat wel doe dan zie je de wanhoop, de angst, de stress en het niet begrijpen: “Wat heb ik gedaan om in deze situatie terecht te komen?”

Uiteindelijk kijk ik de dieren toch in hun ogen en iedere keer weer blijft er een kras op mijn hart achter.

Ik wil naar huis
Ik wil naar huis… | Foto: ©Animals Today

Ik hoop dat we met deze fotoreeks meer mensen in de ogen van dieren kunnen laten kijken. Voor een dier is zijn leven net zo belangrijk als ons leven dat voor ons is. En dat mag best wel eens massaal gedeeld worden op de sociale media. En op wat billboards langs de snelweg en op tv, mocht iemand dit willen financieren. Mail vooral mocht je in dit laatste geïnteresseerd zijn: redactie@animalstoday.nl, o.v.v. ‘billboard’.

Ik wil naar huis
Ik wil naar huis… | Foto: ©Animals Today
  • Deel dit bericht alsjeblieft met zoveel mogelijk contacten op de sociale media (of praat erover): #ikwilnaarhuis #AnimalsToday
  • Met dank aan Helen De Wolf en 1037 Against Animal Cruelty

©AnimalsToday.nl Karen Soeters