Karen’s blog: Dolfinarium liegt om bruinvissen te gaan fokken

Zeezoogdierenpark Dolfinarium in Harderwijk wil gaan fokken met bruinvissen. Het park wil onderdak bieden aan zeven dieren. Hoewel de bruinvis niet bedreigd wordt, is fok nodig om de soort in stand te houden, aldus het park. Dat staat in een toelichting op de ontheffing die de provincie Gelderland heeft verleend voor het houden van bruinvissen in Harderwijk.

Dolfinarium

Dolfinarium Harderwijk wil gaan fokken met bruinvissen | Foto: Bart van Riel/Animals Today

Dit bovenstaande las ik onlangs op Nu.nl. En ik dacht: wat is dit nu weer voor een onzin en hoe kan de provincie in hemelsnaam een ontheffing afgeven? Op grond waarvan dan? Dat het niet is om de soort in stand te houden zal ik hieronder uitleggen.

Het dolfijnencircus in Harderwijk, ofwel het Dolfinarium, heeft te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Om de een of andere reden hebben zij een dierentuinvergunning gekregen en menen op grond hiervan ook het misplaatste bestaansargument van dierentuinen te kunnen gaan inzetten als joker: Dierentuinen zijn nodig om soorten in stand te houden. In het geval van het Dolfinarium gaat het om bruinvissen. Zij stelt dat het fokken van bruinvissen nodig zou zijn om de soort in stand te houden.

Wat klopt hier dan niet aan vraag je jezelf misschien af. Elk woord klopt er niet van!

Allereerst hebben dierentuinen helemaal niet tot doel diersoorten terug te plaatsen in de vrije natuur. Het klinkt allemaal wel heel erg leuk. Doordat het zo leuk klinkt worden bezoekers een rad voor de ogen gedraaid. Het ‘aapjes kijken’ wordt minder onaangenaam als het meteen inhoudt dat het doel is de soort in stand te houden, want dat is toch wel erg belangrijk. Maar niets is minder waar. Zelfs de dierentuinen geven intern aan dat het terugplaatsen meestal helemaal niet kan en dus ook niet gebeurt. Je kunt een in gevangenschap geboren nakomelingen niet terugplaatsen in hun eigen biotoop. Deze dieren zullen het niet overleven omdat heel eenvoudig gewoon geen ouders hebben die ze leerden hoe te overleven. Het kan alleen maar indien de opgevangen dieren zoveel mogelijk afgeschermd van menselijke invloeden via een uitgekiend resocialisatie- en overlevingsprogramma, heel langzaam maar zeker worden klaargestoomd voor een stap voor stap terugkeer in hun eigen biotoop. Nou, je hoeft geen helderziende te zijn dat het dolfijnencircus hier in de verste verte niet aan voldoet of ook maar wenst te voldoen.

Er is voor zover ik weet nog nooit, ik herhaal dit nog maar een keer: NOG NOOIT ook maar 1 in een circus geboren nakomeling in het wild teruggezet. En bij dierentuinen gebeurt dit nauwelijks. En ja, dat wordt door de dierentuinen zelf ook aangegeven.

De gewenste nakomelingen zijn er alleen maar, ik herhaal dit ook nog maar een keer, alleen maar voor het vergroten van de bezoekersaantallen. Dus alleen maar om meer geld binnen te harken over de ruggen van deze dieren.

Dolfinarium

Bruinvis in het wild | Foto: Pixabay

Het klinkt natuurlijk wel leuk: ‘om de soort in stand te houden’, want zo krijgt de nietsvermoedende betalende bezoeker meteen ook iets van een goed gevoel. Wie vindt het nu niet leuk om een klein schattig girafje te zien of een schattig jong bruinvisje dat met zijn moeder kleine rondjes draait, en als de soort in de vrije natuur daar dan ook nog eens beter van wordt… Maar bruinvissen zijn volgens de IUCN-status ‘niet bedreigd’. Hoezo is instandhouding van de soort dan nodig door ermee in gevangenschap te fokken? Schiet mij maar lek.

Het verhogen van bezoekersaantallen is voor het Dolfinarium erg belangrijk, zelfs van levensbelang, want men geeft zelf al aan dat de bezoekersaantallen sterk zijn teruggelopen. Door nu jonge bruinvissen te kunnen laten zien hopen ze deze terugloop te kunnen stoppen.

Dolfinarium

Bruinvis in gevangenschap | Foto: AVampireTear/Wikipedia

Maar… nadat het jonge diertje volwassen is geworden, ontstaan er 3 problemen. Allereerst is er dan geen jong diertje meer dat bezoekers kan trekken. Ten tweede neemt dit volwassen geworden dier de plek in van nieuwe jonge diertjes, want daar is dan geen plaats meer voor. En ten derde is het zo dat doordat het diertje volwassen is geworden er überhaupt ruimtegebrek is ontstaan.

Maar deze 3 problemen kunnen op een snelle en effectieve wijze worden opgelost, zoals de echte dierentuinen al jaren weten. En wat deze oplossing dan is weet je natuurlijk zelf al.

Als het enigszins kan verkoop je de nakomelingen aan andere pretparken, want dan levert het nog wat geld op. Als dat niet lukt dan maak je ze gewoon af. Simpel en kosteneffectief, nietwaar? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het simpele feit dat het dolfijnencircus nu al niet eens in staat is om de al wel gehouden dieren datgene te bieden waar deze dieren volgens de wet gewoon recht op hebben. De dieren kunnen op geen enkele wijze voldoen aan hun fysiologische en ethologische behoeften. De bassins zijn van dien aard dat de dieren niet eens normaal kunnen zwemmen en kunnen duiken. De waterkwaliteit is van dien aard dat ten gevolge van het chloor de dieren oogontstekingen oplopen. En als klap op de vuurpijl vervelen de dieren zich dood, gelijk alle andere dieren die in gevangenschap worden gehouden. Dat ze middels allerlei trainingsmethoden circuskunstjes moeten doen voor een publiek is echt geen vervanging van de afleiding die de vrije natuur ze biedt. Dit publiek heeft daarbij geen benul van wat voor een intelligente en gevoelige dieren dolfijnen, bruinvissen en andere walvisachtigen eigenlijk zijn, en dat zij zijn uitgerust met een ingenieus communicatiesysteem waar wij als mens alleen maar van kunnen dromen.

Al met al is dit een lichamelijke en geestelijke mishandeling waar je u tegen zegt.

Het zou het Dolfinarium sieren als ze gewoon eerlijk zouden aangeven dat ze geld willen verdienen met deze dieren, dat jonge diertjes betekenen dat er meer geld in de la komt en dat het nog steeds legaal is om dieren op deze manier gevangen te houden en kunstjes te laten doen.

Dolfinarium

Vrijlating bruinvis door SOS Dolfijn | Foto: SOS Dolfijn

Dan ben je eerlijk en kun je de discussie zuiver voeren, maar kom niet met onzin aan als zou je de soort in stand willen houden. SOS Dolfijn heeft niet voor niets de banden geheel verbroken met het Dolfinarium. En dat is echt niet omdat het Dolfinarium zo goed bezig is, maar omdat zij zich in het geheel niet kunnen vereenzelvigen met de doelstelling van het circus.

Het Dolfinarium moet zo gauw als mogelijk zijn deuren sluiten en ophouden met het ten gelde maken van opzettelijk mishandelen van dieren.

©AnimalsToday.nl Karen Soeters

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Gerben Elzinga zegt:

  ”Er is voor zover ik weet nog nooit, ik herhaal dit nog maar een keer: NOG NOOIT ook maar 1 in een circus of dierentuin geboren nakomeling in het wild teruggezet.”

  Spijtig deze uitspraak. Laat mij inzien dat deze blog niet meer is dan gewoon een beetje roeptoeteren, want alleen al een kléin beetje onderzoek op, laten we zeggen Google, wijst al anders uit. Het Przewalskipaard is misschien nog wel een mooi voorbeeld van een soort die in het wild al uitgestorven was, maar door behoud van de soort in dierentuinen en vervolgens met behulp van fokprogramma’s nu weer in het wild rondloopt.

 2. Van de politiek moet je het niet hebben, want ze gaan het referendum ook nog eens afschappen, zodat het volk helemaal niets meer te zeggen heeft.

 3. marjolein zegt:

  Bestuurders gaan hierin mee omdat ze
  1. meestal maar een vaag besef hebben van vigerende wet- en regelgeving;
  2. hoogstzelden dossiervreters zijn die ergens echt verstand van hebben;
  3. het tegenwoordig vaak moeten hebben van ‘can-do’ambtenaren;
  4. dol zijn op mooie verhalen.
  ad. 3: vroeger heette dat befehl ist befehl, ambtenaren worden nu veel meer dan 20 jaar geleden geacht de politieke lijn van de dossierbestuurder te volgen (wethouder of gedeputeerde met de portefeuille waarin dossier x past).
  ad. 4: bestuurders zijn net mensen. Vertel ze een ronkend verhaal dat te mooi is om waar te zijn en ze tuinen er met open ogen in. Jaar na jaar na jaar ….

  Bovendien is de politiek uitgehold door clientelisme en partijgekonkel. Hoeveel politici hebben tegenwoordig nog ballen? En wie ballen heeft, is dan meestal vrouw (Thieme bijvoorbeeld).

 4. Waarom gaan bestuurders zo vaak mee in onzin van met name commerciële bedrijven?
  O ja, waarschijnlijk omdat zij namens het commerciële bedrijfsleven in de politiek zitten om daar allerlei dingen voor hen voor elkaar te krijgen.
  Hopelijk komt dit schandaal groots in de media zodat dat hele walgelijke CIRCUS Dolfinarium Harderwijk failliet zal gaan en opgeheven zal worden.
  Die dieren horen niet in een betonnen badje gevangen te zitten, zij horen per dag vele kilometers in vrijheid door de zee te kunnen zwemmen.

 5. Precies wat weer een walgelijke manier om populair te willen zijn voor geld.
  Maar wat zullen er weer veel mensen zijn die dit weer alles zoete koek slikken.