“Melkveehouders moeten hun kalveren beter beschermen tegen hittestress: vanaf 24 graden moeten hokken waarin kalveren leven in de schaduw staan. Dit stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in reactie op een handhavingsverzoek van Wakker Dier.” Het klinkt als een overwinning, maar… what’s new NVWA?

Kalveren recht op schaduw what's new NVWA
Kalveriglo’s worden in de zon ‘zweethutten’ | Foto: Wakker Dier

Iedere houder van dieren is bij wet verplicht om hittestress te voorkomen. Dieren moeten beschutting kunnen vinden tegen de elementen, zoals kou, regen, wind, zon en hitte. Helaas worden kalveren direct na de geboorte van de moeder gescheiden, zodat de mens de melk kan aftappen. Kalveren gaan naar de karakteristieke ‘kalveriglo’s’, waaronder het in de zomerzon al snel veel heter wordt dan daarbuiten. De witte iglo’s worden door Wakker Dier dan ook ‘zweethutten’ genoemd.

Kalveren recht op schaduw what's new NVWA
In de volle zon | Foto: Wakker Dier

Kalveren zijn nog niet in staat om hitte te reguleren en ervaren vanaf 25 graden Celsius al snel hittestress, die dodelijke gevolgen kan hebben. De verantwoordelijke op het bedrijf moet ervoor zorgen dat een kalf hiertegen beschermd wordt. De NVWA moet erop toezien dat de wet wordt nageleefd en kan dat onder meer afdwingen met boetes. Wakker Dier schrijft in het persbericht:

“Afgelopen zomer zag Wakker Dier veel kalveren met hittestress, in zweethutten die in het directe zonlicht stonden.”

Dat dit kon gebeuren is mede op het conto te schrijven van de NVWA, die echter een handhavingsverzoek nodig heeft om te erkennen wat de wet allang voorschreef. Desondanks is Anne Hilhorst van Wakker Dier gedeeltelijk blij met de uitkomst van het handhavingsverzoek, zo vlak voordat de eerste winterse kou intreedt:

“De felle zomerzon zorgt voor veel leed bij kalveren. Het is heel goed dat de NVWA dit nu in het vizier heeft.”

 

 

 

Alleen: dat was dus allang bekend en het niet naleven van het Besluit houders van dieren en de Wet dieren kon al met een boete bestraft worden. De NVWA doet niets anders dan erkennen waarop men niet voldoende heeft gehandhaafd, zoals bij een hele reeks aan voorbeelden afgelopen jaren.

Kalveren recht op schaduw what's new NVWA
Kalveriglo’s moeten vanaf 24 graden in de schaduw staan | Foto: Wakker Dier

What’s new NVWA?

Dat er eigenlijk sprake is van een pyrrusoverwinning blijkt ook uit de teleurstelling van Wakker Dier. De organisatie overweegt om bezwaar te maken tegen de uitkomst van het handhavingsverzoek, want de zes bedrijven waarover Wakker Dier haar beklag deed krijgen geen boete opgelegd. De boosdoeners komen er vanaf met een waarschuwing. En die gaan vaak het ene oor in…

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur AnimalsToday