Een Engelse jachtopziener van het landgoed Buckminster is vorige week veroordeeld door de rechtbank in Lincoln. De man werd in december 2015 betrapt door the League Against Cruel Sports, toen hij een vos gevangen had die als prooi zou dienen bij een jachtpartij van de Belvoir Hunt.

jachtopziener
De angstige vos | Foto: video still League Against Cruel Sports/YouTube

Veroordeling
Vorige week werd Nigel Smith, hoofdjachtopziener bij het Engelse landgoed Buckminster, onder de Animal Welfare Act schuldig bevonden aan het nalaten te voorzien in de behoeften van een dier. Hij is veroordeeld tot het betalen van £400 boete (€ 456,59), £40 toeslag (€ 45,68) plus £1,200 aan kosten (€ 1.369,77). Vijf jaar mag hij geen vossen houden of daarbij betrokken zijn.

De verdwenen vos
The League Against Cruel Sports ontving een tip in december 2015, over een of meer vossen die zouden worden gevangen gehouden in een gebouw van het landgoed Buckminster. Dit was vlak voor een geplande jachtpartij van de Belvoir jachtvereniging op 17 december.

De tip werd nagetrokken en inderdaad, een doodsbange vos werd onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen in het gebouw. Medewerkers van the League Against Cruel Sports filmden de vos, informeerden de politie en wachtten af. De dag voor de jacht zou plaatsvinden, kwam een man de vos controleren en vertrok. Daarop kwamen de dierenvrienden in actie. Ze haalden de vos uit de schuur en brachten hem naar een dierenziekenhuis. Het dier bleek uitgedroogd, maar was verder gezond en werd in een ander gebied vrijgelaten.

Op de ochtend van de jachtpartij kwam de man (Nigel Smith) weer bij het gebouw aan. Hij had een zak bij zich en een vangstok met net. Dat de vos ineens verdwenen was, kwam als een grote verrassing. Korte tijd later verzamelde de Belvoir jachtvereniging voor hun bloeddorstige uitje. De intentie van het gevangen houden van de vos was duidelijk en the League Against Cruel Sports droeg het beeldmateriaal over aan de politie. Dit heeft nu geleid tot de vervolging van de jachtopziener. Toen Smith werd gearresteerd, weigerde hij te vertellen waarom hij de vos gevangen had gehouden.

Afschrikwekkend effect
Christ Luffingham van the League Against Cruel Sports:

“We zijn blij met deze veroordeling. Deze zal anderen ontmoedigen, die denken dat ze wegkomen met wreedheden gepleegd tegenover Britse wilde dieren. We zijn er woest over dat jachtverenigingen nog steeds vossen achtervolgen en doden op het Britse platteland. Voor de invoering van het jachtverbod beweerden ze dat de jacht nodig was vanwege wildbeheer. Deze zaak laat zien dat dat een wassen neus is en dat vossen worden gehouden om ze los te laten en ze onder het mom van ‘sport’ te bejagen. De jachtverenigingen houden de burgers voor de gek sinds het jachtverbod is ingesteld, door voor te doen alsof ze alleen een geurspoor volgen in plaats van dieren opjagen en doden. Dit is bewijs voor alles wat we al aangaven sinds de mythe van ‘trail hunting’ in het leven werd geroepen.”

Dekmantel
Dankzij de Hunting Act 2004 is het jagen op zoogdieren met honden wettelijk verboden. Veel jachtverenigingen doen sinds die tijd alsof ze een ‘nepjacht’ houden, door een geurspoor uit te zetten voor de honden (trail hunting). In werkelijkheid wordt onder deze dekmantel nog steeds gejaagd op wild en regelmatig worden zelfs vossen gevangen gehouden, als prooi. De jachtverenigingen houden graag vast aan de illusie dat de jacht een traditionele activiteit is voor de elite. Luffingham:

“Dat is het niet. Het is barbaars en bloeddorstig. Hiervoor is geen plek meer in een moderne, compassievolle samenleving.”

Bekijk hieronder de video van het onderzoek:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bron: The League Against Cruel Sports ©AnimalsToday Angelique Lagarde