Smits Pluimveeproducten in het Belgische Heist-op-den-Berg wordt verdacht van oplichting, fiscale fraude en onjuistheden in de BTW-aangifte. Dat heeft het Antwerpse parket bevestigd. Er zou onder meer gesjoemeld zijn met de houdbaarheidsdatum van vlees en mogelijk zijn ‘gewone’ kippen verkocht als biologisch.

fraude
Gesjoemel met herkomst vlees | Foto: publiek domein

Smits Pluimveeproducten is een groothandel en uitsnijderij in kippenvlees, gevogelte en wildproducten. Afgelopen weekend zijn er invallen geweest en huiszoekingen gedaan bij het bedrijf en thuis bij de bedrijfsleiders. Daarbij zijn een 47-jarige verdachte en diens 37-jarige partner aangehouden. Het parket van Antwerpen in HLN:

“Er zijn ernstige aanwijzingen dat het softwaresysteem waarmee het bedrijf facturen en leveringsbonnen genereerde, misbruikt werd zodat lagere hoeveelheden vleeswaren op de bonnen vermeld werden dan de werkelijk geleverde hoeveelheden. Over eventuele inbreuken op de wetgeving rond de voedselveiligheid wordt nog volop onderzoek gevoerd.”

Niet traceerbaar
Ook zijn er serieuze verdenkingen dat er gerommeld is met de herkomst van het vlees, door kippenvlees ten onrechte te verkopen als biologisch. Niet alleen kan dit inhouden dat er gefraudeerd is met dierenwelzijnseisen, maar het is ook een risico voor de volksgezondheid wanneer de oorsprong van het vlees niet is te traceren. Het Antwerpse parket geeft aan het hoog op te nemen wanneer de voedselketen en de voedselveiligheid in gevaar komen.

Op het moment van schrijven van dit artikel lijkt de website van Smits Pluimveeproducten gehackt te zijn:

Smits Pluimveeproducten
Foto: screenshot website Smits Pluimveeproducten (uitsnede) met melding hack

Bron: HLN ©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.