Inval bij Vlaams pluimveebedrijf om verdenking van fraude

Smits Pluimveeproducten in het Belgische Heist-op-den-Berg wordt verdacht van oplichting, fiscale fraude en onjuistheden in de BTW-aangifte. Dat heeft het Antwerpse parket bevestigd. Er zou onder meer gesjoemeld zijn met de houdbaarheidsdatum van vlees en mogelijk zijn ‘gewone’ kippen verkocht als biologisch.

fraude

Gesjoemel met herkomst vlees | Foto: publiek domein

Smits Pluimveeproducten is een groothandel en uitsnijderij in kippenvlees, gevogelte en wildproducten. Afgelopen weekend zijn er invallen geweest en huiszoekingen gedaan bij het bedrijf en thuis bij de bedrijfsleiders. Daarbij zijn een 47-jarige verdachte en diens 37-jarige partner aangehouden. Het parket van Antwerpen in HLN:

“Er zijn ernstige aanwijzingen dat het softwaresysteem waarmee het bedrijf facturen en leveringsbonnen genereerde, misbruikt werd zodat lagere hoeveelheden vleeswaren op de bonnen vermeld werden dan de werkelijk geleverde hoeveelheden. Over eventuele inbreuken op de wetgeving rond de voedselveiligheid wordt nog volop onderzoek gevoerd.”

Niet traceerbaar
Ook zijn er serieuze verdenkingen dat er gerommeld is met de herkomst van het vlees, door kippenvlees ten onrechte te verkopen als biologisch. Niet alleen kan dit inhouden dat er gefraudeerd is met dierenwelzijnseisen, maar het is ook een risico voor de volksgezondheid wanneer de oorsprong van het vlees niet is te traceren. Het Antwerpse parket geeft aan het hoog op te nemen wanneer de voedselketen en de voedselveiligheid in gevaar komen.

Op het moment van schrijven van dit artikel lijkt de website van Smits Pluimveeproducten gehackt te zijn:

Smits Pluimveeproducten

Foto: screenshot website Smits Pluimveeproducten (uitsnede) met melding hack

Bron: HLN ©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. kengai zegt:

  De hele vleesindustrie is een corrupte bende.
  Het lijkt de VVD wel, maar blijkbaar wil de bevolking dit graag, want de VVD is de grootste partij.
  En zolang je geld verdient met corruptie, ja dan mag dat, zeker volgens de VVD.
  Ook de media doet mee, want die krijgen goed betaalt van de vleesindustrie. Kijk naar de laatste weken naar de enorme reclames dat wij moeten BBQen, want dat is het enige leuke wat mensen hebben.
  Kijk naar die walgelijke reclame van Sylvester Stallone, dat je pas een man bent als je kilo,s vlees naar binnen werkt en met wapens rond loopt, wat een idioot, een amerikaan dus.
  Nou dan maar geen man, dat voelt een stuk beter en vrijer.

 2. Jeroen zegt:

  Alweer een enorm schandaal in die gigantische vleesindustrie.
  Maar blijkbaar wordt bijna niemand er warm of koud van want het blijft gewoon doorgaan ondanks dat al tietallen jaren allerlei grote schandalen opduiken.
  Wanneer gaan de regeringen eindelijk eens hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat al dergelijke wantoestanden verleden tijd zullen zijn?