Morgen is het weer zo ver! Een wereldwijd voedselgevecht oftewel de “March Against Monsanto” vindt weer plaats! Neem het niet te letterlijk en laat je rotte tomaten maar thuis. Maar waar gaat het om? Monsanto en andere grote gentech bedrijven (The Big 6) lobbyen fluitend Europa binnen om zich van alles toe te eigenen wat eigenlijk altijd van iedereen is geweest.

March Against Monsanto
Illustratie: Marieke van de Biggelaar

Monsanto is nou niet meteen een naam die rozengeur en maneschijn oproept. Het chemieconcern was onder andere verantwoordelijk voor het ontbladeringsmiddel Agent Orange dat in de Vietnam oorlog rijkelijk werd gebruikt door de Amerikanen met alle gevolgen van dien. Monsanto is tevens groot producent van bestrijdingsmiddel Roundup en de daarbij behorende genetisch gemodificeerde organismen die zogenoemd ”Roundup Ready” zijn. Roundup bevat het omstreden ingrediënt glyfosaat.

Dat GMO’s (genitically modified organism) niet helemaal in de haak blijken te zijn, komt steeds meer aan het licht. Niet alleen nemen zogenaamde ”super weeds” steeds meer de overhand op GMO velden in Amerika, ook worden er steeds meer verbanden gelegd tussen deze genetisch gemanipuleerde gewassen, glyfosaat (ingrediënt van Monsanto’s RoundUp), verschillende soorten ziektes en schade aan ongeboren kinderen. Om maar niet te spreken van de massale bijensterfte die indirect een resultaat is van overmatig gebruik van deze chemische bestrijdingsmiddelen. Ondanks dat Roundup niet meer wordt gebruikt door onze overheid, ligt een algeheel verbod voor consumenten nog op de plank. Desalniettemin heeft Intratuin vorige week uit eigen beweging (en een beetje maatschappelijke druk) besloten om producten met glyfosaat uit de schappen te halen.

Aangezien GMO’s in Nederland alleen nog op proef mogen worden verbouwd, betekent dit niet dat GMO voedsel niet in ons te land te verkrijgen is. De dieren in de vee-industrie krijgen niet anders dan gemanipuleerde soja. Dieren die biologisch worden gehouden, worden overigens niet GMO gevoed. In Nederland bestaat er een label plicht op producten die van GMO landbouw afkomen. Mocht je deze producten willen vermijden, lees dan wat vaker de verpakkingen (m.u.v. vlees). In Amerika, waar geen label plicht bestaat (door de actieve lobby van Monsanto), zijn de tegenstanders al inventief geweest door onder andere de app ”Buycott” te ontwikkelen.

Aangezien de wereldbevolking groeit en de bio-industrie gevoed moet worden, zal de voedselschaarste toenemen. Door middel van octrooien op zaaigoed, probeert Monsanto de zaadhandel tot hun eigendom te maken. Hoe dan ook zullen er licenties moeten worden betaald aan deze multinationals die langzaamaan alleenheerser worden van al het natuurlijk veredelde dan wel gemodificeerde zaaigoed. Best een eng idee toch?

Vorige jaar gingen daarom miljoenen mensen wereldwijd de straat op om tegen deze ontwikkelingen te demonstreren. Deze ”March Against Monsanto” is overal gaande en in Amsterdam zelfs in de vorm van een mini festival op de dam.

Tekst: Jojanneke van der Veer (aka DJ Wannabe A Star)
Illustratie: Marieke van de Biggelaar