Vanaf september mogen de walvisvaarders uit IJsland weer gaan jagen, maar alleen als ze zich aan de nieuwe eisen voor dierenwelzijn houden. De walvisjacht in IJsland wordt na een zomerstop van nog geen drie maanden hervat. De stop werd gehouden omdat in een rapport naar voren kwam dat de dieren voor hun dood onnodig veel lijden.

IJsland
IJsland start opnieuw walvisjacht ondanks zomerstop | Foto: publiek domein

Nieuwe eisen zorgen ervoor dat de jagers een training moeten volgen. Bovendien moeten de visuitrusting en jachttechnieken worden verbeterd ten behoeve van het dierenwelzijn. De walvisjacht wordt daarnaast ook goed in de gaten gehouden door het IJslandse ministerie van Voedsel, Visserij en Landbouw. Zij zullen monitoren of het welzijn van de dieren daadwerkelijk beter is.

Lijdensweg

In 2022 werden in totaal 148 walvissen gedood door jagers uit IJsland. Deze dieren zijn vervolgens onderzocht door de IJslandse Voedselwarenautoriteit. Uit het onderzoek is gebleken dat een kwart van de walvissen werd beschoten en voor sommige walvissen duurde het een uur voordat ze dood waren.

#GNvdD: Einde Walvisjacht IJsland in zicht vanwege onnodig lijden

Monitoren

Zodra er opnieuw overtredingen worden gemaakt omtrent het dierenwelzijn van de walvissen, bestaat er een grote kans dat er alsnog een einde komt aan de walvisjacht, stelt Stichting IFAW. De IJslandse overheid heeft zelf al aangegeven hoe wreed de jacht is, vanwege het gebruik van explosieven. IFAW hoopt dat door de inzet van campagnes eindelijk een einde komt aan de commerciële jacht.

Tot slot, IJsland, Noorwegen en Japan zijn nog de enige landen wereldwijd waar het nog legaal is om op walvissen te jagen. Patrick Ramage, senior director bij IFAW, stelt dat geen enkel dier voor zo’n lange tijd mag lijden. Volgens hem zijn walvissen gevoelige en intelligente dieren die fysiek en mentaal lijden. Bovendien bieden de walvissen een waardevolle bijdrage aan het mariene ecosysteem.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Joelle Schelvis