De 20-jarige ijsbeer Anana is tijdens een poging tot paren gedood door soortgenoot Nuka (16). Dit gebeurde nadat Anana werd overgeplaatst van haar vorige dierentuin, waar ze vier jaar had doorgebracht, naar Detroit Zoo. Het plan van de fokkers was om nieuwe ijsbeerwelpjes voort te brengen, maar in plaats daarvan is nu een gezond dier dood. Ananas geval wijst op de bestaande problemen bij het houden van dieren in gevangenschap in dierentuinen. 

Ijsbeer Anana
IJsbeer Anana gedood tijdens paring in dierentuin | Foto: Pixabay

Tragedie

Anana zou volgens wetenschappers goede genen hebben waarmee de diersoort zou kunnen voortbestaan. Zij was namelijk één van de weinigen van haar soort die in de afgelopen vijf jaar een welpje op de wereld heeft gezet. Toen fokkers hier achter kwamen, wilden ze de ijsbeer gebruiken om meer van deze diersoort te produceren. Zij maakte daarom een aanbeveling voor het Association of Zoos and Aquariums Species Survival Plan – een plan om de overleving van geselecteerde soorten in dierentuinen en aquaria te helpen garanderen. Door dit plan werd Anana overgeplaatst naar Cincinnati Zoo & Botanical Garden. Hier wachtten de eigenaren van de dierentuin drie paarseizoenen af, maar elk jaar kwam er maar geen welpje. Daarom besloten ze het dier weer te verkopen, dit keer aan de Detroit Zoo. Hier ging het compleet mis en overleefde Anana deze poging niet.

 

Mensen beslissen in dierentuinen over wat er met de dieren gebeurt en kiezen ervoor om daarbij de wens van de mens voorop te zetten. Wij moeten vermaakt worden en een goede dag beleven. Het belang van de dieren is secundair. Dat gebeurde ook bij het foksysteem waar Anana slachtoffer van is geworden.

Dierentuinen hebben een gemeenschappelijke database met daarin informatie over welke dieren ze wel of niet meer nodig hebben. Ze verkopen dit onder het mom van het redden van een diersoort, maar kleine ijsbeerwelpjes of andere jonkies worden ingezet om mensen te lokken naar hun dierentuin. Het zijn echte publiekstrekkers. Achter de schermen wordt ondertussen het overschot aan dieren afgemaakt en gevoerd aan de andere dieren in het park. Zo verkondigde Diergaarde Blijdorp laatst het volgende:

 “Soms worden de afgemaakte dieren gevoerd aan onze roofdieren. Voor onze leeuwen en tijgers een heus feest. Zo vinden gedode dieren toch nog een nuttig einde.”

Zoochosis

Door het doorfokken van de dieren, zoals ook bij Anana, haal je dieren uit hun vertrouwde omgeving. Dit zorgt voor veel stress bij de dieren die weer opnieuw moeten wennen aan de kleine omgeving waar ze weer worden opgesloten. Ook kunnen deze dieren zoochosis krijgen. Dat houdt in dat ze heen en weer in kleine rondjes gaan lopen of zich zelfs gaan verminken. Sommige dieren krijgen zelfs antidepressiva toegediend om ze kalm te houden. Als dit bij mensen zou gebeuren zouden de parken heel snel verboden worden.

Deja vu

De dood van Anana is jammer genoeg geen incidentele gebeurtenis. Al vaker gebeurde er een soortgelijk ongeval in een situatie gecreëerd door de mens. Een week geleden werd er nog een tijger afgeschoten in Indonesië die was ontsnapt uit een dierentuin. Chimpansees Mike en Karibuna werden vorig jaar doodgeschoten in Dierenpark Amersfoort. Dit zijn slechts voorbeelden van dieren die probeerden te ontsnappen uit hun verblijf. Dieren zijn wanhopig in de verblijven en willen niets liever dan in het wild leven.

Karen’s blog: RIP Mike en Karibuna

Dierentuinen waren vroeger bedoeld om mensen iets bij te brengen over verschillende diersoorten. Tegenwoordig is dat overbodig en staat vermaak op nummer één. Dat de dieren hieronder moeten lijden, nemen we maar op de koop toe. Het geld wat nu wordt verdiend met deze parken, en zogenoemde reddingsacties voor bedreigde diersoorten, zou beter kunnen worden geïnvesteerd in het veilig stellen van de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Het terugdringen van olie, gas en CO2-uitstoot en strengere maatregelen voor schepen en boskap. Als we dat doen hoeven alle Anana’s van de wereld niet meer gebruikt te worden als handelsakkoord of lokaas voor publiek. Maar kunnen ze samen met hun families hun natuurlijke gebied en gedrag weer terugvinden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden