Wie katten heeft (gehad), weet dat de dieren zich op de meest vreemde plekken kunnen verstoppen. Soms weten de doorgaans behendige dieren zich daardoor ook in situaties te manoeuvreren waarbij ze hulp nodig hebben om weer met vier pootjes op de grond te komen. De inspecteurs van de Britse dierenbescherming RSPCA werden de afgelopen week opgeroepen om twee katten te bevrijden, een uit de muur achter de gootsteenafvoer en een notoire klimmer van een dak én uit een boom.

klungelige katten
Kitten Daisy is bevrijd dankzij de RSPCA en Merseyside brandweer | ©RSPCA

Vanwege de coronacrisis heeft het Verenigd Koninkrijk ook te maken met opgelegde restricties. Maar dieren in nood kunnen nog steeds op hulp rekenen.

Gootsteen

Om een tien weken oude kitten op te sporen in Prenton, nabij Liverpool, riep inspecteur Anthony Joynes de hulp in van de Merseyside brandweer. Samen met de eigenaar van het kitten had hij de keukenkastjes uit elkaar gehaald, omdat ze het kitten angstig konden horen miauwen vanachter de muur. Het lukte echter niet om het katje te bereiken. De brandweermannen namen een hittesensor mee, en wisten haar zo te lokaliseren. Eerst vreesden ze dat het katje verder naar beneden was gevallen en was overleden, maar gelukkig zag Anthony waar ze achter de zwanenhals van de gootsteen de muur in was gekropen.

“Ik moest alleen bedenken waar een kleine kitten van 10 weken oud misschien terecht was gekomen als ze bang was geworden. Toen ik de zwanenhals losdraaide zag ik twee kleine pootje en de achterkant van het katje. De brandweermannen gebruikten snijgereedschap om de kleine Daisy te bevrijden en terug te geven aan de opgeluchte eigenaar.”

Beruchte kater

Een paar dagen later werd een inspecteur van de RSPCA opgeroepen in Warrington, omdat een kater niet meer van een dak af kon. Het toeval wilde dat de dierenhulporganisatie dezelfde negen maanden oude kat een paar dagen eerder al uit een boom had gehaald. Inmiddels zat de kat al drie dagen op het dak en hadden de eigenaren geprobeerd hem met voedsel naar binnen te lokken, maar de kat liet zich niet vermurwen. Ook hier riep de RSPCA de hulp van de brandweer in: met een lange ladder konden de brandweerlui bij het dier in de buurt komen en hem vangen. De hardleerse kater wordt volgens inspecteur Kathryn Kellegher de komende tijd waarschijnlijk binnen gehouden, tot hij zijn lesje heeft geleerd.

Bron:

©Animals Today Angelique Lagarde