Bij een bontfokkerij vlakbij de Canadese stad Montréal, in de provincie Québec, zijn onlangs ernstige verschrikkingen aangetroffen: dieren lijden aan uitdroging, vermagering, teenfracturen, staartverwondingen, gebitsbreuken, oor- en ooginfecties, interne bloedingen en neurologische problemen. Het gaat om 80 rode vossen en zo’n 10.000 nertsen.

bontfokkerij Canada
Foto: Montréal SPCA / Jo-Anne McArthur

Na het ontvangen van klachten over vermeende wreedheid in de bontfokkerij, startte de Canadese dierenbeschermingsorganisatie Montréal SPCA in mei 2014 een onderzoek. Veel dieren verkeren in kritieke toestand. Bont voor Dieren meldt dat de Montréal SPCA bij aankomst direct verschillende dieren heeft moeten laten inslapen, wegens de omvang van hun lijden en onvermogen om te herstellen. Op 4 augustus zijn 16 poolvossen in beslag genomen, omdat de eigenaar van de bontfokkerij niet over de juiste vergunningen voor deze vossen beschikte. De overige dieren leven nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden op de bontfokkerij.

Wildlife experts, dierenartsen, Montréal SPCA en Humane Society International/Canada hebben verschillende malen getracht bij de provinciale overheid toestemming te verkrijgen om de dieren in beslag te nemen, maar de autoriteiten in Québec blijven weigeren actie te ondernemen. Dit staat in sterk contrast met recente uitlatingen van de Canadese Minister van Landbouw, Pierre Paradis, die gezegd heeft dat het Ministerie dierenwelzijn zeer serieus neemt. Vorige week nog kondigde Paradis aan dat hij samen met de Minister van Justitie werkt aan de eigendomsstatus van dieren in de civiele code en dat hij werkt aan grote hervormingen ten aanzien van dierenwelzijnswetgeving dat onder zijn Ministerie valt.

Rebecca Aldworth, executive director bij HSI/Canada verklaart:

“Gezien de kennelijke overtredingen van provinciale dierenwelzijnswetten en het leed waaraan de vossen in deze fokkerij al maanden zijn onderworpen, is het verwijderen van deze dieren van dit bedrijf, zodat zij onmiddellijke zorg kunnen ontvangen, de enige aanvaardbare manier van handelen. Onze organisaties, maar ook onze partners, hebben de autoriteiten geïnformeerd dat we volledig bereid zijn om bij de inbeslagname van de dieren te assisteren en zijn zeer verbaasd dat een dergelijke actie niet is ondernomen. Als de liberale regering oprecht wil dat Québec een betere provincie voor alle dieren, moet zij beginnen met het op juiste wijze handhaven van de bestaande wetgeving inzake de bescherming van dieren. Door de vossen in deze fokkerij achter te laten, veroordeelt de regering van Québec deze dieren tot een afschuwelijk lot, terwijl een duidelijke boodschap wordt uitgezonden dat dierenleed wordt getolereerd in deze provincie”.

Bontfokkerij Canada
Foto: Montréal SPCA / Jo-Anne McArthur

De eigenaar van de bontfokkerij blijkt al eerder te zijn aangeklaagd wegens wreedheden tegen dieren. Hij bekende 32 aanklachten van dierverwaarlozing/-mishandeling tegen honden. Dat beweegt de regionale overheid er echter niet toe nu in te grijpen. De autoriteiten willen de bontfokker graag de kans geven de omstandigheden, waarin de dieren worden gehouden, te verbeteren. Volgens experts is het echter noodzakelijk dat er direct wordt ingegrepen.

Dr. Sherri Cox, wildlife dierenarts, die de vossen op lokatie heeft onderzocht tijdens een inspectie van het Ministerie van FFP, verklaart:

“Ik ben diep bezorgd over de mate van ziekte en verwonding die ik waargenomen bij de vossen op deze fokkerij. Het is duidelijk dat de vossen geen veterinaire zorg voor hun verwondingen en ziekten ontvangen. Ik ben ook geschrokken van het gebrek aan basiszorg, zoals toegang tot schoon water en voedsel. Hun huisvesting is onhygiënisch en schadelijk voor de dieren. Deze vossen vereisen onmiddellijke medische aandacht en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. “

Dr. Lynn Miller, directeur wildlife rehabilitatie voor Fund for Animals Cape Wildlife Center in Massachusetts (Verenigde Staten), die assisteerde bij het inspecteren van de vossen op lokatie, voegt daar aan toe:

“Ik heb nog nooit dieren gezien die onder zulke slechte omstandigheden zijn gehuisvest. Deze vossen verkeren in een verschrikkelijke toestand, van ernstige medische problemen tot duidelijke tekenen van psychische nood. Deze dieren hebben dringende veterinaire zorg nodig – zonder zullen velen van hen waarschijnlijk binnenkort sterven. Ik dring erop aan dat zij van de fokkerij worden verwijderd voor directe zorg en revalidatie. “

Montréal SPCA, Humane Society International/Canada, maar ook Bont voor Dieren, roepen iedereen op de Minister van Forest, Fauna and Parks van Québec, Laurent Lessard, aan te schrijven en hem te verzoeken actie te ondernemen tegen het onnodig lijden van de dieren in deze bontfokkerij.

KLIK HIER om ook een email te sturen!

Bekijk hieronder een reportage van CBC News:

Bronnen: Montreal SPCA, Humane Society International/Canada, Bont voor Dieren ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor