Nadat al 70 honden overleden zijn en nog eens bijna honderd honden ernstig ziek werden, heeft de Amerikaanse diervoederfabrikant Midwestern Pet Foods alle hondenvoer met granen teruggeroepen. Uit onderzoek blijkt dat er dodelijke hoeveelheden aflatoxine in het voer kunnen zitten, een gif dat wordt veroorzaakt door schimmels. Vorige week al werd in hondenvoer van Evanger’s Dog & Cat Food het gif pentobarbital aangetroffen, waarmee dieren geëuthanaseerd worden. Ook dit leverde dodelijke slachtoffers op.

hondenvoer VS bevat dodelijk gif
Terugroepactie Amerikaans hondenvoer om dodelijk gif | Foto: publiek domein

Aflatoxine is gif dat dat door schimmels van het geslacht Aspergillus wordt geproduceerd. Deze schimmels kunnen ontstaan bij de opslag van onder meer maïs, pinda’s, noten en granen. Het gif staat bekend als kankerverwekkend en kan dodelijk zijn bij plotselinge hoge doses.

Pentobarbital is een gif dat vroeger als slaapmiddel werd gebruikt, maar ook bij zelfdoding. Om die reden is het in de jaren ’80 van de vorige eeuw in Nederland uit de handel genomen. Het valt tevens onder de verslavende middelen en handel en transport zijn derhalve internationaal verboden. Wel wordt het gebruikt als gif voor euthanasie bij huisdieren en in de VS wordt het ingezet bij executies.
.

.
Het teruggeroepen hondenvoer van Midwestern Pet Foods bevat granen die naar alle waarschijnlijkheid zijn gaan schimmelen, waardoor het gif aflatoxine is ontstaan. De Amerikaanse tegenhanger van de NVWA, de FDA, waarschuwt:

“Huisdieren met aflatoxinevergiftiging kunnen traag zijn, hebben minder eetlust, kunnen braken en geelzucht hebben (geelachtige tint van de ogen of het tandvlees als gevolg van leverschade) en ze kunnen diarree hebben. In ernstige gevallen kan het dodelijk zijn. Soms hebben huisdieren leverschade, maar vertonen ze geen tekenen van ziekte.”
.

.
Waarom het hondenvoer ‘Hunk of beef au jus’ van Evanger’s Dog & Cat Food dodelijke hoeveelheden euthanasiegif bevat is onduidelijk. Het bedrijf heeft na 40 jaar de banden verbroken met de vleesleverancier, die overigens ook aan andere merken levert.

hondenvoer VS bevat dodelijk gif
Amerikaans hondenvoer bevat dodelijk gif | Foto (illustratief): publiek domein

Nikki Mael vertelt aan Katu 2 ABC dat ze op oudjaarsdag haar vier honden ‘Hunk of beef au jus’ voerde, waarna ze binnen een kwartier ziek werden. Drie overleefden de vergiftiging niet:

“Ze vielen om. Dus ik bracht ze naar de noodarts. En toen ze daar aankwamen waren ze gewoon slap. Ze bewogen niet meer. En dus kwamen ze op de IC terecht. Tito en Talula aten de het meeste [voer] en ook Talula is overleden.”

Evanger’s Dog & Cat Food heeft alle medische kosten betaald en is een groot onderzoek begonnen naar de oorzaak van de vergiftiging. Midwestern Pet Foods heeft Sportmix, Pro Pac Originals, Splash, Sportstrail en Nunn Better honden- en kattenvoer teruggeroepen. Er is overigens nog niet gemeld dat katten ziek zijn geworden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR