Het gemeentebestuur van de Spaanse plaats Trigueros del Valle, een gemeente van zo’n 330 inwoners, heeft een voorstel om honden en katten te definiëren als “niet-menselijke inwoners” unaniem aangenomen. Daarmee krijgen de dieren rechten die lijken op de rechten van de mensen die er wonen.

hond en kat - mensenrechten
Foto: Isaszas via Compfight cc

Volgens burgemeester Pedro Pérez Espinosa leven honden en katten al meer dan 1.000 jaar met mensen samen. Zijn taak is het dan ook om niet alleen op te komen voor de mensen, maar ook voor de andere inwoners van zijn gemeente. Het voorstel is een initiatief om dieren tegen wreedheid en mishandeling te beschermen. Daarnaast is het een erkenning van het belang van de dieren voor het stadje dat is gelegen in een agrarische omgeving. Naast de symboliek van het besluit van het gemeentebestuur betekent het besluit ook dat de gemeente de verantwoordelijkheid op zich zal nemen voor zwerfhonden en –katten en het diereneigenaren zal berispen die niet goed zorgen voor hun dieren.

Dierenrechtenorganisaties zijn in de zevende hemel na de aanname van het voorstel. Rescate 1 (een dierenrechtenorganisatie) laat weten:

“Vandaag zijn we als soorten dichter bij elkaar gebracht en zijn de mensen nu meer menselijk dankzij de gevoeligheid en intelligentie die de inwoners van Trigueros del Valle ons hebben getoond.”

Ook de dierenorganisaties die strijden tegen stierengevechten zijn blij met het besluit aangezien daarin is opgenomen dat elke daad die tot verminking of de dood van een dier leidt verboden is. In een aantal steden in Spanje zijn stierengevechten al verboden. Helaas denkt de nationale overheid daar anders over en zijn ze in Madrid van plan om het stierenvechten tot nationaal erfgoed te verklaren. Mocht dat inderdaad gebeuren dan kunnen de voorstanders van stierenvechten de lokale wetgeving naast zich neerleggen en gewoon doorgaan met hun gruwelijke praktijken.

Bron: The Independent, The Telegraph & Knack ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.