In Den Haag is een hond overleden door oververhitting, nadat hij was achtergelaten in een snikhete bestelbus. Agenten van de politiebureau Segbroek in kwamen dinsdag op een melding af van een achtergelaten hond in een auto. Ze lieten meteen een dierenambulance komen om het dier naar een dierenarts te brengen.

oververhitting
De hond overleefde de hitte niet | Foto: publiek domein

Bij aankomst bij de dierenarts bleek dat de oververhitte hond niet meer te redden was. Naar verluidt was het niet de baas maar een oppas die de hond achterliet in de auto. Politiebureau Segbroek op Facebook:

“De hond is op advies van de dierenarts ingeslapen. Rust zacht lieve viervoeter.”

Vele waarschuwingen
Ondanks de vele extra waarschuwingen van onder andere de politie en Animals Today, laten mensen nog steeds hun honden achter in de auto met dit tropische weer. Zo heeft de politie afgelopen maandag een hond uit een auto op de Koninginneweg in Rotterdam-IJsselmonde gered. Zijn baasje heeft daarvoor een bekeuring ontvangen, omdat het niet de eerste keer is dat zij haar hond in de auto achterliet.

De eigenaresse van de hond vond alle ophef eigenlijk maar onzin. Ze wilde ergens naar binnen waar honden niet toegestaan zijn en liet haar trouwe viervoeter daarom, met de ramen op een kiertje, in de auto achter. De politie moest erbij komen en de vrouw dwingen haar hond uit de auto te halen. Zelf vond ze dat haar hond prima even in de auto kon blijven. De politie maakte echter duidelijk dat dat met deze temperaturen écht niet kan:

“Ook een raampje open helpt dan niet.”

oververhitting
Een raampje open is niet voldoende | Foto: publiek domein

Boodschappen
In het Limburgse Weert werd afgelopen weekend ook een paar honden uit een snikhete auto bevrijd. Een voorbijganger hoorde een piepend geluid uit een auto komen. Toen hij ging kijken, zag hij de hondjes zitten. De ramen stonden op een kiertje, maar de voorbijganger zag dat de honden het erg warm hadden. Het baasje was niet te bekennen, dus besloot de passant de politie te bellen.

Nog voordat de politie arriveerden, kwamen de baasjes aangelopen. Ze waren boodschappen gaan doen. Ze hebben de dieren direct uit de hete auto gelaten. Toen de politie ter plaatse kwam, hebben ze de hondeneigenaren streng toegesproken en op de gevaren gewezen van oververhitting.

oververhitting
Ze waren boodschappen aan het doen | Foto: publiek domein

Autoruit ingeslagen
In Wageningen heeft de Politie afgelopen weekend een ruit van een auto ingeslagen, omdat er een hond in achtergelaten was. Het dier leed duidelijk aan oververhitting, dus twijfelden de agenten geen moment. Het baasje heeft zijn hond wel teruggekregen, maar heeft een boete gekregen. Ook moet hij zelf voor alle schade opdraaien.

De Dierenpolitie in Rotterdam heeft de afgelopen dagen extra gewaarschuwd geen honden in auto’s achter te laten:

“Ervaren doet vaak meer. Wil je ervaren wat het met je doet in een warme auto…..zet hem in de zon en ga er een half uurtje inzitten!”

En dat is precies wat onze hoofdredacteur Karen Soeters heeft gedaan, om aan mensen te tonen hoe gevaarlijk het is je dier in de auto te laten zitten. Bekijk de video hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen: Gelrenieuws, 1Limburg, AD, RTV Rijnmond ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor