Een hond die 5 dagen zonder voedsel en water vastzat in een nauwe rotsspleet in het Minnewaska State Park Preserve (VS) is met succes gered. De 12-jarige hond Liza viel in een smalle kloof, toen ze met haar baasje aan het wandelen was in New York. Haar baas wist dat ze nog in leven was, want ze kon de hond horen blaffen.

Hond na vijf dagen gered uit nauwe rotsspleet
Foto: New Jersey Initial Response Team

Het personeel van het Minnewaska State Park Preserve in Ulster County probeerde die avond voor het donker werd de kloof te bereiken, maar zonder succes. De dagen daarna volgden nog meer vergeefse pogingen om een camera in de smalle ruimte van de kloof te krijgen, om de toestand van de hond te controleren. Leden van de Ulster County Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) waren ter plaatse om te helpen. Er werd een gespecialiseerde loodgieter inspectiecamera gebruikt om de hond te bereiken.

Nauwe rotsspleet

Ook kwam er hulp vanuit het New Jersey Initial Response Team (NJIRT), een regionale groep bestaande uit vrijwilligers, die gespecialiseerd is in reddingen in grotten. Twee leden van het NJIRT konden afdalen in de rotsspleet om de camera dicht genoeg te krijgen om de hond te zien bewegen in de kleine ruimte en ontdekten dat het dier ongedeerd was. Hoofd van het NJIRT, Mark Dickey zegt in een verklaring:

“Het was een moeilijke situatie. Het was een nauwe verticale spleet die leidde naar een nog nauwere horizontale scheur. Alleen Jessica Van Ord, ons kleinste teamlid, was in staat om zich meer dan twaalf meter van de oppervlakte te wringen en te draaien om de hond te bereiken.”

Hond na vijf dagen gered uit nauwe rotsspleet
Foto: New Jersey Initial Response Team

Gelokt met hotdog

Van Ord moest door de nauwe doorgang schuifelen. Ze lokte de hond door een hotdog aan het uiteinde van de vangstok te hangen, waardoor ze de kop van het dier in de lus kon steken. Een andere redder die in de buurt was kon de lus sluiten en zo kon de hond worden gevangen. Uitvoerend directeur van het park, Joshua Laird:

“We zijn blij dat het mogelijk was om Liza te herenigen met haar eigenaar. Dit incident herinnert ons eraan dat de regels die voorschrijven dat honden aangelijnd moeten zijn, belangrijk zijn om huisdieren, hun eigenaars en de kwetsbare bronnen van het park te beschermen.”

Hond na vijf dagen gered uit nauwe rotsspleet
Hond na vijf dagen gered uit nauwe rotsspleet | Foto: New Jersey Initial Response Team

Redden van een dier

Medewerkers van de SPCA stelden vast dat de hond, hoewel hongerig en dorstig, in goede gezondheid verkeerde. Uit observaties van de camera bleek dat de hond de vochtige wanden van de spleet likte, waarschijnlijk om vocht binnen te krijgen waardoor het dier het overleefde. Liza werd later herenigd met haar eigenaar. Uitvoerend directeur van de Ulster County SPCA, Gina Carbonari zei:

“Het is altijd hartverwarmend om niet alleen zo’n positieve uitkomst te hebben in gevallen zoals deze. Maar ook om te zien dat zoveel mensen samenkomen, zichzelf in gevaar brengend, om het leven van een dier te redden. We waren allemaal bezorgd dat de hond het niet had overleefd, totdat Jessica dichterbij kon komen en ze het dier hoorde bewegen. Iedereen was gemotiveerd om het hondje in veiligheid te brengen. Het was een geweldige teamprestatie van meerdere instanties.”

.

.
Bronnen:

#GNvdD: Hond gered van val 20 meter diepe kloof in Spanje

©AnimalsToday.nl Jane Sauer