Hi Fly sloot 2018 goed af, door als eerste luchtvaartmaatschappij een vlucht uit te voeren zonder gebruik te maken van plastic wegwerpmaterialen. De passagiers kregen hun maaltijden geserveerd in composteerbare etensbakjes met bestek gemaakt van bamboe.

plasticvrije vlucht
Hi Fly voerde onlangs de eerste plasticvrij vlucht uit | Fotocredit: Deanster1983 who’s mostly off Flickr via Compfight cc

De testperiode van de Portugese luchtvaartmaatschappij Hi Fly startte op 26 december met een vlucht van Lissabon in Portugal naar Natal, Brazilië. In totaal voert Hi Fly vier vluchten uit zonder wegwerpplastic aan boord. Volgens de firma kan men de impact van disposables op het milieu niet langer negeren. Daarom is men van plan vanaf 2020 alle vluchten plasticvrij uit te voeren. Directeur Paulo Mirpuri vertelde voorafgaand aan de allereerste vlucht zonder wegwerpplastic:

“Deze historische Hi Fly vlucht, waarbij geen enkel plastic product voor eenmalig gebruik aan boord is, onderstreept onze inzet om Hi Fly binnen 12 maanden ’s werelds eerste plasticvrije luchtvaartmaatschappij te maken. We nemen deze toezegging zeer serieus.”

Milieu
Aan boord van het vliegtuig werd gebruik gemaakt van papieren verpakkingen, composteerbare bakjes en bestek van bamboe. Hoewel de materialen weliswaar nog steeds voor eenmalig gebruik zijn, besparen de vier testvluchten samen hiermee maar liefst 350 kilogram wegwerpplastic. Dagelijks vertrekken wereldwijd 100.000 vluchten die gigantische hoeveelheden plastic afval genereren.

Het toestel van Hi Fly dat de plasticvrije vlucht uitvoerde, een Airbus A330-200, is beschilderd met ‘Turn the Tide on Plastic’. De ene kant is donkerblauw en symboliseert een vervuilde zee, de andere kant is lichtblauw en is ‘schoon’. Deze campagne werd eveneens gebruikt in de Volvo Ocean Race 2017-2018.

Testfase
Met de proefvluchten kan de luchtvaartmaatschappij uittesten of de substituten die men heeft ontwikkeld in de praktijk daadwerkelijk voldoen. Waar nodig zullen de producten worden aangepast. De passagiers reageerden positief, wat de luchtvaartmaatschappij sterkt in het genomen besluit om wegwerpplastic uit te bannen.

Bron: Mirpuri FoundationBright Vibes ©Animals Today Angelique Lagarde