Zeehondenredder Hessel Wiegman van Terschelling is afgelopen zaterdag 7 november door Stichting Dierenlot uitgeroepen tot Dierenhulpverlener van het jaar. Naast deze eretitel kreeg Wiegman ook een cheque van 5000 euro uitgereikt. Dit geldbedrag wordt besteed aan het redden van zeevogels en zeezoogdieren.

Hessel Wiegman
Dierenhulpverlener van het jaar 2015 is Hessel Wiegman | Foto: Kustnieuws Nederland en Europa

De 68-jarige Hessel Wiegman was zichtbaar ontroerd bij het in ontvangst nemen van zijn zeer verdiende prijs:

“Een droom die werkelijkheid is geworden.”

4000 zeehonden
Toen hij 15 jaar oud was trof hij het eerste moederloze zeehondje aan. Nu, 53 jaar later, heeft Wiegman meer dan 4000 zeehonden gered. Zoals afgelopen mei toen vijf zeehonden in nood waren op de zandplaat van de Engelsche Hoek, nabij het Waddeneiland Terschelling. Twee dieren waren verstrikt in visnetten, twee hadden een ring om hun nek en een andere zeehond had een flinke wond. Het lukte Hessel samen met andere zeehondenredders van Rederij Noordgat twee van de zeehonden op de Terschellingse zandplaat uit hun benarde positie te bevrijden. Een week nadat de eerste meldingen binnenkwamen konden de dieren eindelijk worden ontdaan van de knellende visnetten.

Niet alleen zeehonden, maar ook bruinvissen, zeevogels en zelfs af en toe een walvis hebben hun leven aan Wiegman te danken.

Congres
De prijs werd door Stichting Dierenlot uitgereikt tijdens het jaarlijkse landelijke congres voor dierenhulpverleners. Bijna 1000 dierenhulpverleners namen deel aan het congres  om bij te praten, kennis, informatie en ervaringen uit te wisselen. Ook werden er presentaties gegeven, onder andere door hoogleraar Roos Vonk, David van Gennep van Stichting Aap en Karen Soeters, hoofdredacteur van PiepVandaag.nl.

Bron ©PiepVandaag.nl