Het voortbestaan van nevelpanters wordt bedreigd door de toenemende illegale handel in hun lichaamsdelen en groeiende vraag naar deze grote katten als huisdieren of toeristische attracties. Deze waarschuwing komt vandaag van Britse wilde dieren-deskundigen van de Universiteit van Oxford, Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU), en World Animal Protection.

nevelpanter
Foto credit: [ Greg ] via Compfight cc
Gevreesd wordt dat deze dreiging zal toenemen nu de activiteiten van stropers, als gevolg van het slinkend aantal tijgers, het oorspronkelijk favoriete doelwit, zich meer en meer richten op andere grote katachtigen.

In de eerste wereldwijde studie in zijn soort naar de handel in nevelpanters, rapporteren onderzoekers van WildCRU zorg over de groeiende illegale verkoop van lichaamsdelen, zowel online als op de ‘wildmarkten’, in landen waar deze kleinste van de grote katten leeft.

De studie, gisteren gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Biodiversity and Conservation’ signaleert ook een nieuwe trend: het fokken van nevelpanters in gevangenschap, zodat ze kunnen worden verkocht als huisdier of als toeristische attractie. Dit verhoogt de zorg omtrent het welzijn van de dieren.

Hoewel ze vallen onder CITES, een internationaal verdrag ter bescherming van wilde dieren, en ondanks jachtverboden in alle landen waar ze leven, kunnen zwakke handhaving en juridische ‘achterdeurtjes’ het voortbestaan van nevelpanters, waarvan er naar schatting nog slechts 10.000 bestaan, in gevaar brengen.

Dr Neil D’Cruze, hoofdonderzoeker van de studie zegt:

“Een belangrijk punt van zorg is dat de toenemende vraag naar lichaamsdelen van tijgers er nu toe kan leiden dat stropers zich op andere Aziatische grote katten richten. In enkele illegale markten worden nevelpanterhuid en -botten nu vaker aangeboden dan tijgerlichaamsdelen.”

Nevelpanters zijn vernoemd naar de kenmerkende donkere vlekken op hun vacht die er uitzien als ‘wolken’. Illegale handelaren verkopen hun huid en tanden ten bate van kleding en decoratie. Maar ze verkopen ook hun botten voor de traditionele ‘geneeskunde’ en hun vlees voor exotische gerechten.

Professor David Macdonald, directeur van WildCRU, vult aan:

“Misschien wel het meest zorgwekkend is de aanwezigheid van levende nevelpanters op tijgerfarms in Zuidoost-Azië, berucht omdat ze betrokken zijn bij de illegale handel in tijgers.”

Om de nevelpanters voor uitsterven te behoeden, pleiten de Britse wildlife deskundigen voor betere samenwerking tussen nationale handhavingsinstanties en ondersteunen ze CITES-aanbevelingen aan landen om het in gevangenschap fokken van Aziatische grote katten te stoppen voor andere doeleinden dan het behoud van de soort.

Persbericht World Animal Protection (WAP)