Vaak wordt gedacht dat vleermuizen die eenmaal op de grond terecht zijn gekomen niet meer kunnen opvliegen. Maar wie in de schemering een wandeling maakt door het bos kan zomaar een over het pad kruipende vleermuis ontmoeten, op weg naar een boom. Voor jonge vleermuisjes (of gewonde dan wel zieke dieren) is dit echter een brug te ver. Maar dat wil gelukkig niet zeggen dat hun lot op voorhand bezegeld is wanneer zij een ongewenste landing hebben gemaakt.

vleerhondje
Hulpeloos, maar niet reddeloos verloren | Foto: screenshot video ACRES

Afgelopen voorjaar vond Joel Guglietta uit Singapore een jonge vleerhond, in het Engels een fruit bat geheten. Niet wetend wat hij ermee moest doen nam Joel contact op met ACRES, een organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn wereldwijd, met een eigen wildlife rescue. Toen de vrijwilligers van ACRES arriveerden bleek dat de moeder van het jonge beestje al die tijd in de buurt was en rondjes vloog in de nabijheid van haar kind.

Geluidjes
Gelukkig wisten de vrijwilligers precies wat te doen in zo’n situatie. Voorzichtig werd het hulpeloze vleerhondje op de tegels gelegd van het terras waarboven de moeder rondvloog. Luisterend met haar grote oren nam ze de geluidjes waar die haar kind maakte en binnen enkele minuten had de moeder haar jong gelokaliseerd. Na wat onhandig ogend geflap met de vleugels kon het jong zich aan zijn moeder vastklampen en die koos daarna zonder veel problemen het luchtruim.

Opvang
Wie een hulpeloze, misschien gewonde vleermuis vindt doet er goed aan om het dier in eerste instantie met rust te laten en zo snel mogelijk contact op te nemen met een vleermuizenopvang. Ook vogelopvangcentra kunnen vaak behulpzaam zijn, evenals de dierenambulance. Mocht het nodig zijn om het dier toch te verplaatsen of een tijdelijke behuizing te geven, dan staan hier instructies wat te doen.

Bekijk in onderstaande vertederende video hoe het vleerhondje weer herenigd werd met zijn moeder:

Bronen: YouTube, Vleermuis.net ©PiepVandaag.nl Bart van Riel