Via satellietbeelden heeft Greenpeace een wolk van giftig afvalwater ontdekt in de wateren van Zuidoost-China. De wolk schijnt zo groot te zijn als vijftig olympische zwembaden.

Gifwolk

De vlek drijft in de buurt van de Chinese stad Shishi, vlakbij een fabriek van kinderkleding. Het spul is zeer giftig en bevat onder andere nonylfenol, een uiterst giftige stof die de hormoonhuishouding verstoort. Greenpeace heeft in haar rapport ‘A Monstrous Mess‘ aangetoond dat de giftige vlek afkomstig is van het bedrijf Haitian Environmental Engineering, dat afvalwater van 19 verfbedrijven verwerkt.

Het rapport laat weten dat 32,2 miljard ton afvalwater in de Chinese wateren is terechtgekomen. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Al eerder, in februari 2012, werd een rivier in het zuiden van China met chemische stoffen vervuild. De watertoevoer van miljoenen mensen werd door deze ramp bedreigd. Een maand daarvoor hadden de Chinese autoriteiten cadmium in de rivier ontdekt, deze stof wordt gebruikt in batterijen. Ploegen hebben toen keihard gewerkt om de rivier weer schoon te krijgen, over een gedeelte van wel 100 kilometer.

Kids react to toxic water pollution

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven