Actiegroep GroenFront! stelt de jacht op zwijnen en herten aan de kaak. De groep heeft al meer dan 1500 jachthutten, hoogzits en lokvoerplaatsen opgespoord op de Veluwe en daarbuiten en op de kaart gezet.

Jachthutten - kaart

Jagers gebruiken de jachthutten voor de jacht op zwijnen en herten. Ze houden de locatie van deze hutten graag geheim, maar een groeiend netwerk van spotters spoort ze op en zet ze op een site. De initiatiefnemers van GroenFront! willen het grote publiek hiermee laten zien hoe intensief de jacht op veel plaatsen is en de discussie aanzwengelen over een ander, meer diervriendelijk natuurbeleid.

Misstanden
Uit de kaart blijkt duidelijk dat er veel misstanden zijn. Ecoducten die omringd worden door jachthutten en meldingen over extreem veel lokvoer, bedoeld om wild te lokken.

“We krijgen veel meldingen van wandelaars en natuurliefhebbers en soms ook van boswachters die met lede ogen moeten aanzien dat intensieve jacht in hun natuurgebieden wordt toegestaan”, vertelt Joost van der Velden van GroenFront!

Veluwe
De meeste meldingen komen uit Apeldoorn (101), Epe (67), Ermelo (60), Heerde (60), Ommen (56) en Horst aan de Maas (47) Volgens Joost van der Velden geeft de kaart nog geen totaalbeeld. ‘We zijn afhankelijk van spotters in het veld en die hebben we nog niet overal. De objecten op de Veluwe hebben we redelijk in kaart gebracht, maar in bijvoorbeeld Brabant moeten er nog veel meer staan. Het zou natuurlijk mooi zijn als jagers zelf niet zo geheimzinnig zouden doen over wat ze in het bos uitvoeren, maar tot nu toe proberen ze zowel de aantallen jachthutten als de afschotcijfers geheim te houden voor het grote publiek.’ Het is onduidelijk of er voor de soms forse bouwwerken een bouwvergunning nodig is. Gemeentes zelf hebben meestal geen idee wat er zich in hun bossen afspeelt.

Schadelijk
Joost van der Velden:

“De jacht op zwijnen en herten is schadelijk voor de natuur, onnodig en het helpt amper bij het voorkomen van ongelukken of landbouwschade. Daar zijn betere methodes voor, zoals het goed afrasteren van akkers en lagere snelheden op wegen door leefgebieden van zwijnen en herten.”

De meest actuele Jachtkaart is te vinden op www.jachtkaart.nl.

Uitleg over hoe je een jachthut kunt opsporen

Persbericht Actiegroep GroenFront!


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.