Eerder dit jaar deed de Thaise politie na een tip een gruwelijke ontdekking: in een bos vlakbij de grens met Laos bleken honderden hondenhuiden-en botten achtergelaten. Honden worden in deze contreien niet alleen massaal gedood voor hun vlees, een delicatesse in Vietnam of China, maar ook hun huid wordt gebruikt: onder meer om golfhandschoenen van te maken. 

golfhandschoenen
Een vrachtwagen vol honden werd pas onderschept, deze dieren zijn gelukkig gered | Foto via Soi Dog Foundation

Hoewel de vellen in het bos een paar maanden geleden werden gevonden, gaat de smokkel nog gewoon door, de vraag naar hondenvlees- en leer blijft onverminderd groot. Vorige week rolde de politie dankzij undercoverinspecteurs een illegale firma op, waar honden werden gedood voor hun vlees en huiden. Bij het bedrijf trof men wel 500 hondenvellen aan.

Zwerfhonden worden van straat geplukt en ook huisdieren zijn niet veilig. De vreselijke manier waarop honden voor hun vlees worden vastgehouden en gedood is inmiddels bekend, maar de hondenleerindustrie doet hier niet voor onder.

De fabrieken gebruiken het leer van de huid van de hond voor van alles.

“Van trommels tot gitaren”, aldus John Dalley, mede-oprichter en vicepresident van hondenhulporganisatie Soi Dog Foundation op Phuket. “De huiden worden gebleekt en door smokkelaars naar andere landen gebracht.”

“Vooral het leer gemaakt van de testikels is extra zacht en daarom geschikt voor golfhandschoenen”, aldus Lamai Sakolpitak, werkzaam voor een speciale politie-eenheid tegen de smokkel- en ruilhandel in dieren.

Thailand heeft een grote populatie zwerfhonden, met name in de grote steden, maar vooral huisdieren worden gevangen, omdat ze makkelijker te benaderen zijn.

“Ze worden met wel 100 dieren in kooien gepropt en daarna levend gevild. Het is een afschuwelijke industrie met geen enkele regelgeving, gebaseerd op extreme wreedheid van begin tot eind”, vertelt Dalley.

Exporteurs betalen ongeveer 10 dollar voor een levende hond. Ze slachten de dieren, villen ze en flamberen de karkassen om het vlees goed te houden voor de verkoop in Vietnam en China.

“De huiden worden gebruikt voor golfhandschoenen, hoeden, kleine tasjes en portemonnees”, vertelt een medewerker van lokale actiegroep Watchdog Thailand. “Producten van koeienleer zijn duurder en dat leer wordt daarom niet altijd gebruikt om kleine producten te maken.”

Teken deze twee petities tegen de smokkel van honden:

Petitie ForceChange

Petitie Change.org

Bronnen: Soi Dog FoundationAustralia News Network, Bloomberg Businessweek ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen