Ik ren de dierenwinkel in. Snel nog even iets te knagen halen voor de hond… Na wat dubben besluit ik toch voor de zak met knaagjes van twaalf euro te gaan. Duur, maar ja, het gaat wel om mijn hond…

Cavia - goedkoop
Foto via Pixabay

Oogjes van tien euro

Ik draai richting de kassa, waardoor mijn oog valt op een ander prijskaartje. Tien euro. Achter het prijsjaartje kijken twee kleine oogjes me aan. Alsof het diertje dat erbij hoort me iets te zeggen heeft… Dan klinkt het achter me “Kan ik u helpen?”

Even ben ik stil. “Op zoek naar een cavia?”, vervolgt de verkoper op zijn eerste vraag. Ik kijk naar de zak met knaagjes in mijn hand en weer naar de cavia. Er komt maar één vraag in me op… Hoe kan die zak knaagjes voor mijn hond duurder zijn dan een levend wezen, dat voor zijn welzijn afhankelijk is van degene die hem gaat kopen?

De cavia kijkt me nog steeds smekend aan met zijn kraaloogjes. Het lijkt me een levendig diertje. Hij zit alleen in een hokje van dertig bij dertig centimeter. Wachtend op een leven in een iets groter hok, maar zonder al die ruimte die mijn hond geniet als ze door het bos en over de hei rent. Zonder de geestelijke uitdaging die het leven zo ‘fun’ maakt en vermoedelijk ook zonder een maatje dat het leven rijk maakt.

Hoeveel is een leven waard

Ik weet als geen ander dat het leven van veel honden niet over rozen gaat. Toch raakt het me op dit moment dat je als cavia in ons land misschien nog wel meer pech hebt. Als je leven begint met een aankoop die minder kost dan een zak hondensnacks, hoe goed gaat je nieuwe eigenaar dan voor je zorgen? Misschien wel heel goed, omdat prijs niet alles zegt. Als je veel geluk hebt, ben jij net die ene cavia die belandt bij een kind dat niet alleen vandaag héél graag een cavia wil, maar over een week, een jaar, twee jaar ook nog. Een kind dat je ruimte geeft, een maatje, aandacht. En een leven dat het waard is geleefd te worden.

Geluk is veel waard

Er is de laatste jaren iets aan het veranderen. Niet alleen op het gebied van wetgeving, waarbij het dier steeds vaker benoemd wordt als ‘wezen met gevoel’ en waarbij ‘intrinsieke waarde’ zijn weg vindt, maar ook in het land. Niet enkel honden, maar ook katten, konijnen en knaagdieren als de cavia lijken meer waarde te krijgen. Als iemand er aan begint, wordt er vaker doordacht gestart. Vaker beseft dat een dier kopen een verantwoordelijkheid met zich mee brengt voor een leven. Vaker, maar nog niet vaak genoeg. Gelukkig zijn er mensen als Bernice Muntz die zorgen dat we stappen maken naar ‘vaak genoeg’. Eerder bracht zij de huisdierwereld in beweging met haar boeken over konijnen en nu is er ook een boek van haar hand over (en voor!) de cavia. Voorlopig is het boek nog duurder dan de cavia in de dierenwinkel… Maar elke euro waard en een must voor iedereen wiens kind vandaag héél graag een cavia wil, maar die over een jaar, twee jaar en langer ook nog verantwoordelijk is voor het levend wezen dat dan misschien minder kost dan een zak snacks, maar veel meer waard is en recht heeft op een gelukkig leven.

Bernice Muntz – De gelukkige cavia

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl