Een Britse schapenboer die getuige was van de aanrijding van een vos, besloot naast de weg een keizersnede uit te voeren toen hij jongen zag bewegen in haar buik. Alle vosjes hebben het overleefd en worden door hem en zijn moeder grootgebracht.

keizersnede
Vier vossenjongen zijn gered door een Britse schapenboer, toen hij hun moeder doodgereden zag worden (foto ter illustratie) | d315thedeity Flickr via Compfight cc

Toen Chris Rolfe uit Haywards Heath in het graafschap West Sussex zijn zwangere ooien had nagekeken, zag hij op weg naar huis hoe een vos werd aangereden. Hij stopte om te helpen en zag dat de vos op slag dood was. In haar buik bewogen echter een paar jongen. Om ze te redden voerde hij ter plekke een keizersnede uit en nam de jongen mee naar zijn moeder Jean. Zij vertelde aan de BBC:

“Chris verwachtte niet dat ze het zouden overleven, maar wilde het wel proberen. Het is een wonder dat ze het gered hebben.”

Natuurfotografe Jean Rolfe heeft ervaring met het zorgen voor hulpbehoevende dieren, zoals vossen, konijnen en egels. Samen maakten ze de vier jongen direct schoon en droog en hielden ze warm. Daarna gaven ze ze elke 20 minuten puppymelk. Een zeer tijdrovende klus, want pas toen ze vijf weken oud waren konden de jongen, overdag en ’s nachts, toe met een voeding om de drie uur.

Een van de vosjes is een vrouwtje, Biscuit. Drie zijn mannetjes: Ginger (de kleinste van het stel), Little-Tip en Big-Tip. De laatste twee danken hun namen aan de markering op hun staart. Zodra ze oud genoeg zijn, worden ze vrijgelaten in het wild. Jean realiseert zich dat dat nog niet zo makkelijk zal zijn:

“Als ik egoïstisch ben, gaat het ontzettend moeilijk worden om ze te laten gaan. Maar het zijn wilde dieren en het doel is altijd geweest om ze weer uit te zetten. Hopelijk zullen ze met deze tweede kans een lang en gelukkig leven leiden, waar ze thuishoren. Het is zo opwindend om al zover gekomen te zijn, ze zijn echt geweldig.”

keizersnede
Bij The Fox Project zullen de vossenjongen beginnen te wennen aan hun leven in het wild | ©Angelique Lagarde

Eind mei, als ze 10 weken oud zijn, gaan ze naar The Fox Project. Deze opvang verzorgt zo’n 900 gewonde en achtergelaten vossen per jaar. Daar worden ze in een groot verblijf gehuisvest waar ze al kunnen wennen aan het buitenleven, voor ze worden vrijgelaten.

Bronnen:

@Animals Today Angelique Lagarde