Bij het Britse dierenopvangcentrum Wildlife Aid Foundation is altijd genoeg te doen, maar de afgelopen week kreeg men wel heel veel dieren binnen om op te lappen. Zonder hulp of een veilige rustplek zouden veel van deze dieren het zeer waarschijnlijk niet redden, gelukkig weten de mensen bij Wildlife Aid wel raad met ze.

pad
Deze pad zat klem in een stuk buis  | Foto: screenshot video

Opvallend veel jonge vogels komen in deze tijd in de problemen, gelukkig weten mensen uit de omgeving waar ze terecht kunnen met deze vondelingen. Een huiszwaluw die iemand uit het nest had zien vallen werd direct opgepakt en naar Wildlife Aid gebracht. Helaas bleek uit het onderzoek en de röntgenfoto dat het piepkleine diertje een gebroken vleugel had en dat het een nare breuk was. De dierenarts is echter ook een orthopedisch chirurg en besloot na overleg met andere experts om de vleugel te opereren. Aangezien vleugelbotten heel kwetsbaar zijn en een babyzwaluw ook nog eens heel klein is, viel dat bepaald niet mee. De operatie duurde een uur, waarna het vleugeltje voorzien werd van een pin. Het vogeltje is nog niet uit de gevarenzone, maar heeft in ieder geval een kans op goed functionerende vleugels.

Ook een jonge torenvalk en bosuil wisten hun weg te vinden naar Wildlife Aid. De roofvogels werden op de grond gevonden, zonder nest of ouders in de buurt. Beide dieren bleken, hoewel wat beduusd, in goede gezondheid te verkeren. Ze zijn bij andere soortgenoten geplaatst die eerder in de opvang terecht waren gekomen en kunnen het prima vinden met elkaar. Een jonge groene specht die vast was komen te zitten in een voetbalnet werd afgegeven en bleek gelukkig niet gewond te zijn. Hij mocht direct door naar de volière om te laten zien of hij inderdaad goed kon vliegen.

Ieder dier in nood is welkom, en soms komt het team daardoor voor verrassingen te staan. Een pad had zichzelf door een stuk buis gewurmd en was vast komen te zitten. Het arme dier kon geen kant op en had veel geluk dat hij werd ontdekt. Met een speciale schaar knipte de dierenarts de buis heel voorzichtig los waarna de pad vast enorm opgelucht was.

Alle dieren die in staat zijn weer zelfstandig te leven worden uitgezet in het wild zodra ze voldoende zijn opgeknapt.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde