Met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus worden veel evenementen afgelast. Zo ook veel stierengevechten en dorpsfeesten met stieren. Een geluk bij een ongeluk. In Sevilla zijn alle stierengevechten afgelast die gepland stonden tot september. Volgens het Comité Anti Stierenvechten wil de stierenvechtsector compensatie voor de enorme financiële verliezen als gevolg van het afgelasten van de evenementen.

coronavirus
Stierengevechten in Sevilla afgelast tot september door coronavirus | Foto: Pixabay

Spanje

Op dit moment is bekend dat alle stierengevechten die in maart gepland waren afgelast zijn. Het is nog niet duidelijk of deze stierengevechten later in het jaar alsnog zullen plaatsvinden. In de stad Sevilla worden zelfs helemaal geen stierengevechten gehouden tot september. Er stonden 14 stierengevechten in de Andalusische stad gepland voor deze periode. Ook in Valencia en Castellón zijn 17 stierengevechten afgelast. En de kans is heel groot dat ook in april alle stierengevechten worden gecanceld.

Frankrijk en Portugal

In de Franse stad Arles gaan inmiddels de stierengevechten die met Pasen ingepland stonden niet door. Ook in de Franse steden Gamarde, Garlin en Aignan zijn de evenementen met stieren van april en mei afgelast. In Portugal worden de evenementen van Santarém, Almeirim en Moita do Ribatejo van april en mei geannuleerd.

Mexico

Ook in Mexico worden stierengevechten geannuleerd. Latijns-Amerika bevindt zich nu aan het einde van de stierenvechtseizoen. Zo zouden binnenkort stierengevechten plaatsvinden in de grootste stierenvechtarena ter wereld, in Mexico Stad, maar ook deze gaan niet door. Ook zullen er voorlopig geen stierengevechten plaatsvinden in de steden Aguascalientes, Puebla, Ciudad Juarez en Guanajuato.

Stierenvechten
Foto: pmorgan via Compfight cc

En de stieren?

Wat er met de stieren gaat gebeuren is nog niet bekend. Een deel zal waarschijnlijk terug naar de fokkerijen gaan waar ze vandaan komen. Andere stieren zullen mogelijk alsnog in het slachthuis eindigen. Volgens de regels mag een stier niet ouder zijn dan 6 jaar om deel te nemen aan het stierengevecht. Voor een novillada mogen ze niet ouder dan 4 zijn en bij de becerradas maximaal 2 jaar oud. Of deze regels tijdelijk aangepast worden is nog onduidelijk, maar wel onwaarschijnlijk. Stieren die langer leven kosten ook meer geld en zullen ook duurder worden. De vraag is, worden ze nog gekocht voor toekomstige stierengevechten?

Compensatie

Het Comité Anti Stierenvechten vindt het niet terecht dat de stierenvechtsector compensatie zou kunnen krijgen als gevolg van de COVID-19 epidemie. In Spanje is er al om financiële steun vanuit de overheid gevraagd. De stierenvechtsector ontvangt jaarlijks miljoenen euro’s aan subsidies op zowel landelijk, regionaal als gemeentelijk niveau. Ook vanuit de Europese Unie stroomt er jaarlijks 130 miljoen euro aan landbouwsubsidies richting de veehouderijen die vechtstieren fokken. Dit zijn miljoenen euro’s die ingezet worden voor het martelen en doden van dieren ter vermaak, en geld dat niet terecht komt in vitale sectoren zoals de gezondheidszorg en het onderwijs, terwijl deze in Spanje alle financiële steun kunnen gebruiken. En nu wordt de gezondheidszorg hard getroffen door de uitbraak van de coronavirus. Waarom zou de Spaanse overheid een bloedige sector moeten compenseren waar de meerderheid van de Spanjaarden tegen is? Het is al bekend dat meer dan 85% van de Spanjaarden tegen het subsidiëren van het stierenvechten is. Wij vinden dat het geld veel beter besteed kan worden aan de gezondheidszorg, ter bestrijding van het coronavirus. Stuur een brief in het Spaans naar de Spaanse overheid en vraag ze om geen financiële steun te geven aan de stierenvechtsector (als u op de link klikt komt u op een pagina in het Spaans. U moet naar beneden scrollen tot u de woorden ACTÚA in hoofdletter ziet. Daaronder kunt u uw gegevens invullen. Rechts vindt u de brief in het Spaans, maar u kunt ook de tekst aanpassen en eventueel een brief in het Engels versturen).

Vertalingen voor het versturen  van de brief

Nombre: voornaam
Apellidos: Achternaam
Ciudad: Stad
Correo electrónico: e-mail
Envía mensaje: verzend mail

Klik hier om de brief te versturen. 

Bron:

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.