Wie er oog voor heeft kan iedere dag genieten van de schoonheid van moeder natuur. Van de meest eenvoudige pracht als het ieder jaar weer ontluikende lentegroen tot indrukwekkende landschappen of uitgestrekte oceanen waar we ons nietig en kwetsbaar voelen. Zowel boven als onder water spelen zich wonderen af, waarbij het soms een gelukje is dat er een camera aanwezig is om ze vast te leggen. Zoals in de onderstaande video, waarin grote aantallen ‘vliegende’ roggen zijn gefilmd.

vliegende roggen
Vliegende rog (Mobula mobular) | Foto: screenshot video

Het wonder vond plaats voor de kust van Baja California, Mexico. Woorden schieten tekort bij het zien van de beelden. Nooit eerder werd een zo grote school roggen (Mobula mobular, een soort uit de familie adelaarsroggen) vastgelegd met de camera. Daarbij was het ditmaal eigenlijk niet eens nodig om ze onder water te filmen, want net als dolfijnen doken de roggen met boogbewegingen uit het water, alsof ze hun vliegbewegingen tijdens het zwemmen ook boven het zeeoppervlak wilden uitproberen.

Ruim 450 soorten
Roggen zijn in bijna elke zee en oceaan te vinden. De meesten leven op de bodem, meestal aan de kust, maar soms ook tot een diepte van wel 3 kilometer. Er zijn maar weinig soorten die zoals de reuzenmanta in de open zee leven en in zoet water komen ze bijna niet voor. De roggen bestaan uit meer dan 450 beschreven soorten.

vliegende roggen
Reuzenmanta | Foto: Bartek.cieslak/Wikipedia

Spektakel
Het was onmogelijk om te tellen om hoeveel roggen het ging bij Baja, maar de schatting loopt in de tienduizenden. Tot nu toe heeft niemand een verklaring gevonden voor het feit dat zoveel roggen de gigantische school vormden en een oogstrelend spektakel presenteerden voor de cameramensen die het in werkelijkheid mochten aanschouwen.

Wij zullen het moeten doen met de beelden van National Geographic, maar mogen ons gelukkig prijzen dat we kunnen meegenieten van dit wonder van moeder natuur:

Bronnen: Wikipedia, One more post, National Geographic ©PiepVandaag.nl Bart van Riel