In Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (Wales, afgekort Llanfairpwll) krijgen rode eekhoorns een eigen ecoduct gemaakt van touwen, om te voorkomen dat ze op de ondergelegen drukke weg overreden worden door auto’s. Veel eekhoorns worden slachtoffer van het verkeer.

rode eekhoorns
Rode eekhoorn balancerend op een gespannen touw (2010) | Foto: torbakhopper/flickr

De touwbrug hangt minstens 5,5 meter boven de weg eronder, aan palen die ruim 7,5 meter boven de grond uitsteken. De plannen van liefdadigheidsinstelling National Trust voor de touwbrug over de A4080 in Llanfairpwll zijn goedgekeurd door de gemeente Anglesey.

Volgens National Trust worden er op de drukke weg jaarlijks tientallen rode eekhoorns overreden, terwijl juist geprobeerd wordt hun populatie te laten toenemen. In veel gebieden in Groot-Brittannië neemt de grijze eekhoorn het territorium over van de rode eekhoorn, die daardoor dreigt te verdwijnen. Iwan Ellis-Roberts van de National Trust:

“We zijn dolblij dat de plannen doorgaan. Ze helpen om andere gebieden met rode eekhoorns te bevolken.”

rode eekhoorns
De rode eekhoorn heeft het moeilijk in Groot-Brittannië | Foto: publiek domein

Aanmoedigen
In 2008 werden zes rode eekhoorns in de tuinen van huize Plas Newydd vrijgelaten en dat zijn er nu inmiddels meer dan 100. De brug verbindt het terrein van het 18e-eeuwse herenhuis met het aangrenzende bos, en natuurbeschermers hopen dat dit de dieren zal aanmoedigen om veilig naar nieuwe woongebieden te trekken. Holly Peek van Red Squirrels Trust Wales:

“Rode eekhoorns verkiezen het om bovenin bomen te zitten, ze houden er zo niet van om op de grond te zijn. Dus het is te hopen dat, als we de optie bieden om op deze manier de weg over te steken, dat ze die zullen nemen. Als er in het nieuwe territorium eekhoorns in de buurt zijn, zal de bevolking groeien en zullen zij zich ook weer uitbreiden naar nieuwe gebieden.”

rode eekhoorns
Foto: publiek domein

Er zijn ook plannen om cameravallen op de brug te installeren, zodat de effectiviteit ervan kan worden gecontroleerd. De touwbrug maakt deel uit van een plan van ruim 11.000 euro, dat ook voorziet in schuilruimtes en nestkasten. De National Trust is bezig met het bijeenbrengen van het geld en hoopt dat de brug voor het najaar klaar zal zijn.

In Schotland wordt geprobeerd om rode eekhoorns te herintroduceren, en dat blijkt succesvol.

Bron: BBC ©AnimalsToday.nl Bart van Riel