De Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in België heeft in 2017 maar liefst 208 processen-verbaal uitgeschreven wegens stroperij. Dat zijn er meer dan in 2016 (180), maar minder dan in 2015, toen 373 stropers gepakt werden.

stroperij
Heb je een vermoeden van stroperij? Meldt het via investigations@houseofanimals.nl | Foto: publiek domein

De prioriteit van de Belgische Natuurinspectie ligt op dit moment op het ‘aanpakken van de beschadiging of vernieling van habitats en leefgebieden van wild en beschermde soorten om deze populaties te beschermen’. Met betrekking tot de illegale jacht richt België zich met name op het tegengaan van jagen met verboden middelen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van klemmen.

In de maand december van afgelopen jaar werden in een provinciaal domein in Eeklo nog drie gestroopte reeën gevonden. Dit is illegaal en wordt als bijzonder ernstig feit beschouwd, waar hele hoge boetes en zelfs celstraffen mee geriskeerd worden. Stropers jagen illegaal en verkopen het wild vervolgens voor grof geld op de zwarte markt en nemen dus de risico’s voor lief omwille van het geld.

stroperij
Foto: © Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Vossen

De afgelopen dagen werden in het Haachts Broek, een natuurgebied tussen Tremelo en Werchter, drie vergiftigde vossen gevonden. In Nederland staat de vos op de vrijstellingslijst, wat inhoudt dat er van zonsopkomst tot zonsondergang op ze gejaagd mag worden. De inzet van honden (die de vos uit hun hol jagen) is alleen toegestaan in de periode september tot maart. Voor het jagen met een schijnwerper is een speciale ontheffing van de provincie nodig.

De jacht op dassen is verboden in zowel Nederland als België, net zoals het uitgraven van wild of het doodslaan ervan. Een prooi moet afgeschoten worden en dus heeft iemand die jaagt een jachtvergunning nodig.

vergunning
Foto: © Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Stropen in Nederland

Ook in Nederland wordt op behoorlijke schaal gestroopt. Dit brengt schade aan dier en natuur, met name als het niet met beleid gebeurt. De lente breekt aan en dit betekent nieuw leven en dus ook bij de vossen. Hoe cru als de hulpeloze pasgeboren vosjes hun moeder verliezen door ‘cowboys’, die voor de lol maar wat afknallen in hun vrije tijd?

Vermoed je getuige te zijn van een illegale actie, zie je iets verdachts? Meld het bij de politie en bij House of Animals Investigations. Zij maken zich hard tegen dierenmisstanden en doen actief onderzoek. Stuur een mailtje naar: investigations@houseofanimals.nl.

Bronnen:

  • HLN [1, 2]

©AnimalsToday.nl Ildiko Bischot


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.