Een reddingsactie uitvoeren op 1650 kilometer afstand: met behulp van een iPad, iPhone en laptop is het Anthony Hatch gelukt. Op zijn aanwijzingen kon paard Comet uit een diepe put vol modder en steen in Childers, Australië, worden getrokken door het hulpteam ter plaatse.

computer
Foto via Fire and Rescue NSW

Anthony Hatch is brandweerman en dé expert op het gebied van het redden van grote dieren. Ondanks dat hij ver van Childers vandaan was, leidde Hatch dit voorjaar de succesvolle reddingsoperatie van Comet vanuit zijn auto via een iPad, een iPhone en een laptop.

Het team bestaande uit de brandweermannen van Childers, reddingswerkers en de RSPCA namen het reddingsplan met Hatch door.

“Ik kon gewoon videochat gebruiken om precies te zien wat er gebeurde”, aldus Hatch. “Het gaf me de kans om instructies te geven en om te kijken of alles goed ging.”

De tweeëntwintigjarige arabier zat tot zijn nek vast in de blubber. Een touw werd achter zijn voorste benen gebonden en zo werd het dier langzaam uit de put getrokken. Dit duurde in totaal tweeënhalf uur. Al die tijd kon Hatch meekijken en advies geven. Naderhand was het paard uitgeput en had tijd nodig om bij te komen.

Toen hij zijn carrière bij de brandweer in Sydney begon bleek hij de enige man van het platteland te zijn en werd daardoor vaak gevraagd hoe dieren geholpen moesten worden, terwijl zijn kennis daarvan nihil was. Hij maakte contact met experts over de hele wereld en trainde zijn vaardigheden in de Verenigde Staten en Engeland. De laatste jaren heeft Hatch veel ervaring opgedaan met het redden van grote dieren, zoals een olifant, een giraffe en een paard dat van een klif was gevallen.

Bron ©PiepVandaag.nl Barbara Schriek