Vanaf 2025 is ponyrijden in Parijs voor kinderen in de openbare parken verboden. Het besluit volgt op een lange campagne van dierenrechtenactivisten die zich zorgen maakten over de slechte behandeling van de dieren.

Ponyrijden Parijs

Ponyrijden in Parijs als amusement

Ponyrijden is een populaire attractie in de Franse hoofdstad. Vooral in weekenden en schoolvakanties kunnen kinderen in parken zoals Champ de Mars, Parc Monceau en Parc du Luxembourg ponyrijden. Dierenrechtenactivisten voerden lange tijd campagne om deze ritjes af te schaffen.

Aangifte tegen verloting pony op Denekamper paardenmarkt

Activisten hebben namelijk kritiek op de associatie die kinderen met de dieren krijgen. Ze vinden dat de dieren gereduceerd worden tot eenvoudig vermaak. Bovendien maken de dierenactivisten zich zorgen om het dierenwelzijn van de pony’s. Daarom startten ze een petitie die door ruim 8400 mensen werd ondertekend. Daarop besloot het stadhuis de licenties voor de ponyritten geleidelijk af te schaffen. Vanaf 2025 zijn dan geen ponyritjes meer in de parken van de Franse hoofdstad. Amandine Sansivens, medeoprichter van de dierenrechtenorganisatie Paris Animaux Zoopolis (PAZ) zegt:

“Pony’s zijn geen speelgoed. Kinderen leren er niets over tijdens deze wandelingen, er wordt geen emotionele band gecreëerd. Het verandert pony’s gewoon in amusementsobjecten.”

Dierenwelzijn van pony’s

Volgens PAZ voldoen de bedrijven achter de ponyritjes niet aan de dierenwelzijnsregels. Zo moet elke pony regelmatig toegang hebben tot water en hooi, maar daarvan is vaak te weinig voor elk dier. Ook mag de transporttijd niet meer dan twee uur per dag bedragen. Sansivans zegt:

“We kwamen erachter dat één bedrijf de pony’s wel zes uur per dag vervoert. Dat is niet aanvaardbaar.”

Verder dragen de pony’s de bitten veel te lang en werken de dieren lange dagen. De directeur van AnimaPoney, een bedrijf dat ponyritten in verschillende parken organiseert, beweert echter dat de dieren slechts 150 dagen per jaar werken en er geen sprake van uitbuiting is.

Einde ponycarrousels België in zicht

Opvangcentrum voor geredde pony’s

Parijzenaren reageren verschillend op de aankondiging van het verbod. Sommige ouders en grootouders zijn het eens met het verbod en het belang van dierenwelzijn, terwijl anderen het nut van het verbod in twijfel trekken of de ponyritten slechts als onschuldig vermaak voor de (klein)kinderen zien. Maar PAZ heeft een oplossing bedacht die zowel de dieren als de kinderen ten goede komt. Ze stellen voor om van een boerderij in het Bois de Vincennes een opvangcentrum voor geredde pony’s en ezels te maken. Zo kunnen kinderen leren en omgaan met de pony’s in een omgeving die het welzijn van de dieren vooropstelt.

Bron:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma