Nadat ze als paasdecoratie en speelgoed voor kinderen hadden gediend werden vier Californische eendenkuikens zonder water of voedsel aan hun lot overgelaten. Maar de 13-jarige Zoe Rosenberg nam de gedumpte eendjes onder haar hoede, en daar bleef het niet bij.

paasdecoratie
De warmte van een nest | Foto: Happy Hen Chicken Rescue

Gelukkig werden de achtergelaten eendjes door een passerende vrouw gevonden, en zij bracht de beestjes naar een lokale opvang, de Happy Hen Chicken Rescue. Al op haar 11e stichtte Zoe Rosenberg deze opvang, waarbij ze vooral kippen die het slecht getroffen hebben een tweede kans geeft. Maar toen ze de paaseendjes zag smolt haar hart meteen, en ze besloot de kleintjes te adopteren.

Direct na aankomt in de Happy Hen Chicken Rescue kregen de eendjes een bad, en daar genoten ze zichtbaar van:

Na het bad voelden de kleintjes zich weer ‘helemaal eend’:

Zoe Rosenberg vertelt hoe belangrijk een bad is voor jonge eendjes:

“Voor eenden is zwemmen net zo vanzelfsprekend als voor ons lopen. Ik denk dat het bad een hoogtepunt voor ze was.”

Geborgenheid
Maar de jonge eendjes hebben meer nodig dan regelmatig een bad of zwempartij. Nog maar net 3 weken oud moeten ze leren om gevaar te herkennen, hun voedsel te vinden en de geborgenheid kennen van een nest. Daarom besloot Zoe om de eendjes voor te stellen aan een ganzenkoppel, twee vaste bewoners van de opvang. Zoe:

“De ganzen waren meteen alert en geïnteresseerd toen ze het gepiep van de kuikens hoorden. Het leek erop dat ze vanaf het eerste moment bereid waren om voor de eendjes te zorgen. De kuikens waren aanvankelijk nog wat nerveus, maar dat veranderde snel. Hoewel het niet hetzelfde is als opgroeien met ouders van je eigen soort denk ik dat de eendjes erg blij zijn bij de ganzen.”

Genen
Ook in Nederland worden levende kuikens misbruikt als paasdecoratie, waarna ze ergens buiten aan hun lot worden overgelaten. Behalve dat de kans klein is dat de kuikens het in hun eentje redden, is er ook een gevaar dat de gefokte soorten paren met wilde soortgenoten, waardoor de zuivere genenpoel vertroebelt.

Zoe Rosenberg heeft besloten een vijver aan te laten leggen, zodat de eendjes voortaan dagelijks kunnen rondbadderen in de Happy Hen Chicken Rescue.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.