Medewerkers van Stichting Zwerfkatten Rijnmond voerden onlangs een massale kattenvangstactie uit bij een boerderij in Tinte, Voorne-Putten. Maar liefst 28 verwilderde katten wisten ze te vangen, waarna de ingeschakelde dierenartsen hun handen vol hadden. Een groot deel van de ‘geholpen’ katten is vorige week weer uitgezet, de rest wordt deze week vrijgelaten.

massale kattenvangstactie
Een van de katten bekijkt de commotie op de boerderij argwanend van een afstandje | Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Stichting Zwerfkatten Rijnmond zet zich in voor de zwerfkatten in de regio en houdt de populatie beheersbaar. Zoals vaker het geval is bij boerderijen zwierven bij de bewuste boerderij in Tinte heel wat vruchtbare katten rond. Omdat de boerin merkte dat het aantal katten uit de hand liep, nam zij contact op met de stichting voor hulp. De vrouw vermoedde dat het om zo’n vijftien zwerfkatten ging, maar uiteindelijk bleken het er bijna dubbel zo veel te zijn.

De laatste kat die gevangen werd had de dans lang weten te ontspringen. Pas na vier dagen hadden de medewerkers de grijze poes eindelijk te pakken. Een hele opluchting, want de twintig katten die al eerder gevangen waren en door de dierenartsen onder handen genomen, konden pas terug nadat de laatste kat gevangen was.

Ineke Jochims:

“Steriliseren en castreren was een hele organisatie. We hebben van tevoren externe dierenartsen ingeschakeld en ervoor gezorgd dat er intern twee dierenartsen tegelijk konden werken. Daarnaast moesten we voldoende vrijwilligers in de kattenopvang hebben. De meerderheid van de zwerfkatten bestond uit poezen, dat was een enorme uitbreiding van katten geworden in het voorjaar. Gelukkig hebben we dit kunnen voorkomen.”

massale kattenvangstactie
De dierenartsen werken met man en macht om alle katten te behandelen. De katten aan de linkerkant in de vervoersboxen zijn behandeld, de katten aan de rechterkant komen nog aan de beurt | Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond

De katten zijn niet alleen gecastreerd en gesteriliseerd, maar ook ontwormd en ontvlooid en ingeënt tegen katten- en niesziekte. Een aantal dieren moest behandeld worden vanwege abcessen, zij blijven wat langer in de opvang en worden deze week uitgezet in hun vertrouwde omgeving.

Natuurlijk moesten de katten een paar dagen bijkomen van de operatie, maar zodra ze in orde waren werd de eerste groep uitgezet. Doordat de katten erg schuw zijn, is het verblijf in de opvang nogal stressvol voor ze. De boerin houdt de dieren voorlopig goed in de gaten.

Stichting Zwerfkatten Rijnmond werkt volgens de TNR-methode (Trap, Neuter, Return). Dit betekent dat zwerfkatten nadat ze gevangen zijn in de opvang worden nagekeken en geneutraliseerd, ontwormd, ontvlooid en ingeënt. Daarna worden de dieren teruggeplaatst op de plek waar ze vandaan komen. Jonge zwerfkatjes worden gesocialiseerd tot huiskat.

Bron: Stichting Zwerfkatten Rijnmond ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde