Na acht jaar lang een leven te hebben gehad vol leed en mishandeling in Europa gaat de leeuw Simba een betere toekomst tegemoet in zijn natuurlijke omgeving in Afrika. Simba zal daar worden opgevangen door het Lilongwe Wildlife Centre in Malawi en kennis maken met leeuwin Bella, die ook een zorgelijk leven achter de rug heeft.

Simba de leeuw
Simba de leeuw komt aan in Malawi.
Foto: Lilongwe Wildlife Center

De 9-jarige Simba is geboren in gevangenschap in de Franse dierentuin Parc Zoologique du Bouy. Toen hij net acht maanden oud was, werd hij geplaatst op een boerderij bij een dierentemmer in Frankrijk. Daar werd hij op een verschrikkelijke manier gehuisvest in een krappe oplader met bijna geen uitloop naar buiten. Anderhalf jaar geleden werd de leeuw gered en tijdelijk opgevangen door het Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek.

Na alle jaren van leed was het tijd voor Simba om naar ‘huis’ te gaan. Simba’s nieuwe thuis, een 6000 vierkante meter groot wildreservaat, zal in schril contrast staan met de slechte omstandigheden waaraan hij gewend was. In Malawi zal Simba geïntroduceerd worden aan Bella, die net zoals hij een zwaar leven achter de rug heeft. Bella was eigendom van Roemeense woonwagenbewoners, die het dier misbruikten om met toeristen op de foto te gaan. Ze belandde in een Roemeens dierenpark waar ze zelfs twee jongen kreeg. Helaas hebben de twee welpjes het door de slechte omstandigheden niet overleefd. Hun moeder raakte door de slechte verzorging en – voeding gehandicapt, kreeg staar en verloor zelfs een oog.

Uiteindelijk, dankzij de Britse Born Free Foundation, het Belgische Natuurhulpcentrum Opglabbeek (Simba) en Kenya Airways kwamen de twee leeuwen in het wildpark in Malawi terecht.

Leeuwendate in Malawi
Simba is inmiddels twee weken in Malawi bij het Lilongwe Wildlife Centre en Bella woont er al sinds 2009. Vanwege hun verleden loopt de kennismaking tussen beide dieren stap voor stap.

“‘De eerste dagen moest Simba bijkomen van zijn reis van 26 uur. Na verloop van tijd reageerde hij op Bella’s geluiden en beantwoorde hij haar hoge gebrul met een zware diepe brul. Een prachtig moment. Het was alsof ze samen een duet zongen”, vertelt animal care manager Jasper Iepema vanuit het wildpark.

Vorige week durfde Simba voor het eerst zijn binnenverblijf te verlaten. Iepema hielp hem daar een handje bij.

“Doordat hij altijd opgesloten heeft gezeten in een kleine ruimte, vindt hij alles buiten zijn verblijf doodeng. Omdat leeuwen zich veiliger voelen in de duisternis, ben ik in het holst van de nacht mijn bed uit gegaan om voor het eerst de schuif naar zijn buitenverblijf te openen. Verder dan tien meter van zijn binnenverblijf ging hij niet, maar het was een begin.”

De eerste date heeft inmiddels plaatsgevonden tussen de twee leeuwen. Simba was telkens opgewonden zodra Bella in de buurt kwam maar ook onzeker. Samen met zijn collega’s volgde Jasper Iepema de eerste ‘date’ tussen beide dieren met ingehouden adem. De komende weken mogen Simba en Bella elkaar steeds vaker ontmoeten. Hen samen voeren wordt volgens Iepema de ultieme test. “Als dat goed gaat dan willen we ze bij elkaar zetten.”

Dat laatste gebeurt echt alleen als alle tekenen goed zijn, want het wildpark wil het leven van Bella in geen geval in gevaar brengen. Iepema:

“Zij is een gehandicapt vrouwtje. Simba is een sterke volwassen man die haar met één beet zou kunnen doden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij willen Bella een partner geven en Simba een onbezorgd leven.”

Bekijk Simba’s ontroerende verhaal in onderstaande video:

Bronnen: Daily Mail, AD, AD ©PiepVandaag.nl Jasper Kromdijk