De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht werken samen met dierenbelangenorganisaties, waaronder Animal Rights, aan herplaatsing van kleine ex-proefdieren, zoals muizen en ratten. De meeste van deze dieren zijn gefokt als proefdier, maar niet daadwerkelijk voor een dierproef ingezet. Kleine knaagdieren die wel voor dierproeven worden ingezet, worden meestal gedood om na de proef de uitwerking van de proef op hun organen te kunnen bestuderen.

ex-proefdieren
Ratten als huisdier | Foto: publiek domein

Voor herplaatsing van grotere ex-proefdieren, zoals honden en katten, wordt vaak veel moeite gedaan, maar dit gebeurt veel minder voor kleine proefdieren. De Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht, die namens beide instellingen toeziet op het welzijn van de proefdieren, wil daar verandering in brengen. Ze vroeg advies bij diverse organisaties voor dierenwelzijn en kwam tot samenwerking met opvangcentrum Het Knagertje in Den Haag, de Dierenbescherming, Animal Rights en de Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren.

Vanaf oktober 2019 is gestart met een pilot. In een half jaar zijn er 156 muizen en 8 ratten herplaatst, waarvan één muis is overleden. Medewerkers van Animal Rights hebben veel van deze dieren in Utrecht opgehaald en naar hun nieuwe adressen gebracht.

ex-proefdieren
Foto: publiek domein

Ex-proefdieren adopteren

De initiatiefnemers willen voorkomen dat mensen zich impulsief aanmelden als adoptant en vervolgens niet goed voor de ex-proefdieren kunnen zorgen. Wie knaagdieren wil adopteren moet zich eerst goed verdiepen in de verzorging en de huisvesting. De adoptanten moeten ook voorbereid zijn op extra kosten. De dieren hebben een ruime kooi nodig en geschikte materialen om in weg te kruipen en mee te spelen. Als ze ziek worden moeten ze net als elk huisdier naar een dierenarts. De dierenartskosten zijn voor de nieuwe eigenaar. De knaagdieren moeten buiten bereik van andere huisdieren zoals honden en katten blijven.

ex-proefdieren
Foto: publiek domein

Bewustwording

Een bijeffect is dat iedereen die betrokken is bij de fok en het gebruik van proefdieren zich weer bewuster is geworden van de noodzaak om het aantal ‘overtollige’ proefdieren zo beperkt mogelijk te houden. De Universiteit Utrecht hoopt dat het initiatief veel navolging zal krijgen:

“We gaan met ons verhaal naar nationale en internationale congressen om de resultaten te bespreken met collega’s. Sommigen denken dat grote aantallen knaagdieren nooit allemaal geplaatst kunnen worden, en dat is goed mogelijk, maar tot nu toe gaat het goed. Er zijn in een half jaar al meer dan honderd dieren herplaatst. Dus we hebben goede hoop.”

Er zijn bijna honderd muizen en enkele tientallen ratten geplaatst en de adoptanten zijn er blij mee, zo blijkt uit een rondgang. Er is 1 muis overleden, na dierenartsbezoek.

ex-proefdieren
Foto: publiek domein

Streven naar proefdiervrij onderzoek

Animal Rights geeft aan dat er wel sprake is van een dilemma:

“Het moge duidelijk zijn dat de universiteit en Animal Rights met betrekking tot proefdieren op de meeste vlakken lijnrecht tegenover elkaar staan. Voor Animal Rights geldt echter ook dat ieder individu recht heeft op leven, welzijn en tot bloei komen. Deze ratten en muizen krijgen nu de kans om hun leven in een liefdevolle omgeving uit te leven. Daar werken we graag aan mee. Deze muizen en ratten zijn de ambassadeurs die ons vertellen dat we moeten streven naar dierproefvrij onderzoek.”

Wie ook muizen of ratten willen adopteren kan onder meer een e-mail sturen met naam en contactgegevens naar info@animalrights.nl. Zij laten dan weten wanneer er weer muizen of ratten vrij komen. Het is ook mogelijk een van de andere betrokken organisaties te benaderen.

Bron: