De Scorpion Foundation bracht onlangs beelden naar buiten waarop te zien was hoe honden gedwongen werden te vechten met wilde zwijnen, met hun eigen dood tot gevolg. Ook Animals Today schreef hierover. De beelden leverden internationaal veek commotie op. Daarom kondigde de Indonesische overheid een verbod op deze gevechten aan.

gevechten
Gevechten tussen honden en zwijnen in Indonesië worden verboden | Foto: Animals Asia

De honden werden in groeves gegooid, omheind met muren van bamboe, en moesten net zo lang vechten totdat een van de dieren gewond of dood was. De beelden die de Scorpion Foundation, de Indonesische partner van Animals Asia, naar buiten bracht zijn, gemaakt in de hoofdstad van West-Java: Bandung. Lokale bewoners beweren dat de gevechten, ook wel bekend als ‘dugong’ of ‘adu bagong’ een traditionele viering van de jacht zijn.

In de afgelopen jaren is dierenwelzijn in Indonesië een belangrijke kwestie geworden dankzij een reeks onderzoeken van Scorpion, Animals Asia en Change for Animals Foundation. Zij krijgen publieke steun van het Indonesische parlement, lokale religieuze groepen, dorpsbewoners en dierenliefhebbers van over de hele wereld. Ade Sukalsah, Hoofd Communicatie van de West-Javaanse regering, vindt dan ook dat ze hier naar moeten luisteren:

“Gevechten tussen wilde zwijnen en honden zijn een oude traditie in West-Java, maar als een traditie een slechte invloed en een negatieve impact heeft op de samenleving, dan moet deze afgeschaft worden.”

Dave Neale van Animals Asia is vooral erg verheugd:

“De Indonesische regering heeft naar de mensen geluisterd en roeit een vorm van dierenmishandeling uit die geen plaats meer heeft in het steeds modernere Indonesië. De beelden van Scorpion werpen felle lichten op zeer duistere praktijken in Indonesië, zoals uitbuiting en vreselijke omstandigheden in dierentuinen, de traditionele bloedsporten en het landelijke gebrek aan dierenwelzijnsregels.”

Bron: Animals Asia ©Animals Today Sophie Janssen