Cockerspaniël Wanda is geboren met ernstig misvormde poten. Op een leeftijd van tien maanden kwam ze terecht bij hondenopvang Cinque Ports Rescue, waar ze met haar levenslustige houding alle harten stal.Wanda werd twee keer geopereerd en kan nu redelijk lopen, maar is nog instabiel. Een op maat gemaakte rolstoel biedt uitkomst!

misvormde poten
Door haar misvormde poten kreeg Wanda bijna een spuitje, maar met haar rolstoel kan ze alsnog goed bewegen | Foto: Cinque Ports Rescue

Botten verkeerd gedraaid
Cocker spaniël Wanda is geboren met misvormde voorpoten. Haar botten waren verdraaid en ze kon alleen op haar ellebogen rondkruipen. Sinds ze tien maanden oud is, woont ze bij hondenopvang Cinque Ports Rescue, waar er alles aan gedaan wordt om haar een comfortabel leven te geven met kans op een gouden mandje.

Een dierenarts voerde twee maal een operatie op Wanda uit, waarbij de botten 180 graden werden gedraaid en met pinnen vastgezet. Sindsdien kan ze zich beter voortbewegen, zoals ook te zien is in de uitzending van This Morning, waarbij Wanda en haar verzorgers te gast waren. De uitzending kun je hier bekijken.

Advies om te euthanaseren
Hoewel het na de operaties al een stuk beter met Wanda ging, liep ze helaas nog niet goed genoeg. Eileen Mellis:

“Wanda heeft twee operaties gehad om haar poten de juiste kant op te draaien, maar haar voorpoten zijn nog erg onstabiel.”

Een van de beste orthopedische dierenartsen die het hondje onderzocht had slecht nieuws. Uit de CT scans bleek dat de gewrichten van Wanda’s ellebogen en schouders nog steeds niet goed gevormd waren. Om dit te verbeteren zouden zo veel operaties nodig zijn dat dit niet haalbaar was en de dierenarts adviseerde dan ook om Wanda te laten inslapen, ook al had ze geen pijn.

Oplossing: een rolstoel
Nadat de medewerkers over de schok heen waren, besloten ze toch naar alternatieven te kijken. Zo vonden ze de website van Eddie’s Wheels, een bedrijf dat rolstoelen maakt voor dieren, waar men gelijk wilde meewerken aan een oplossing voor Wanda. Ze werd heel nauwkeurig opgemeten, waarna de Amerikaanse firma een rolstoel van koolstofvezel maakte voor 833 euro en verstuurde naar Groot-Brittannië.

Bewegingsvrijheid
Nu kan de vrolijke Wanda mee op wandelingen en rondrennen, op haar manier. Ze wordt getraind om aan de rolstoel te wennen en krijgt hydrotherapie. Eileen Mellis:

“We besluiten niet zomaar om veterinair advies te negeren, maar in dit geval wisten we dat Wanda’s levenslust voldoende reden was om haar de beste kans te geven op een normaal leven. Ze is dol op haar rolstoel en de vrijheid die ze hierdoor heeft.”

De dierenarts is tevreden over haar vooruitgang en ze zal onder controle blijven. De kans op artritis in haar gewrichten later is groot, maar vooralsnog leeft ze zonder pijn en geniet ze van het leven.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde