Kat Otje leefde in Griekenland toen hij vier maanden geleden door een auto werd overreden. Hierbij raakte hij zeer ernstig gewond. Het duurde echter meerdere dagen voor hij van straat werd gehaald. Via een Griekse dierenkliniek kwam Otje in België terecht, bij Zwerfkat in Nood. Inmiddels heeft het katje een zware operatie achter de rug en mist hij een poot. Toch is Otje alweer heel speels en vrolijk en heeft hij zin in het leven.

ernstig gewond
Otje raakte ernstig gewond | Foto: screenshot video Vzw Zwerfkat in Nood/Facebook

Door een aanrijding in Griekenland raakte kat Otje ernstig gewond. Zijn bekken en rug waren verbrijzeld en hij had vreselijke open wonden. Dagen heeft het arme dier op straat doorgebracht, voor hij werd opgehaald. Het katje was slechts 10 weken oud op het moment van het ongeval.

Staart
Otje werd naar een dierenkliniek gebracht, waar hij maandenlang in een bench werd gehouden. Ilke Baillien van Stichting Zwerfkat in Nood:

“Zijn staart begon af te sterven. Deze werd geamputeerd. Hij had ook veel diepe wonden die begonnen te rotten en dagelijks verzorgd moesten worden.”

Al die tijd in zo’n krappe ruimte was niets voor het jonge dier, hij was tenslotte nog maar een kitten. Daarop werd besloten hem dagelijks een kwartiertje uit de bench te laten, zodat hij wat kon rondlopen. Maar ook dat was niet ideaal: hij sleurde zijn achterpootjes mee en de stand was vreselijk onaangenaam en pijnlijk. Dit was geen leven. Ilke:

“We besloten om in te grijpen en hem van Griekenland te laten overvliegen. Bij aankomst was hij overstuur en bang. Maar eens aangekomen bij de opvangmama begon hij te spinnen en ging hij nieuwsgierig op verkenning. We kwamen er echter snel achter dat hij niet zelfstandig kon plassen. Hij had een overloopblaas die handmatig moest leeggedrukt worden. De stand van zijn achterpootjes was heel raar, waardoor hij een soort van spagaat maakte tijdens het rondschuiven. Na een trip naar de dierenarts werd beslist om toch over te gaan tot een pootamputatie. De poten waren hard en niet te buigen. Het waren pijnlijke obstakels voor hem.”

Zon
Het was een zware en gecompliceerde operatie, alle botten op de te opereren plek waren tenslotte verbrijzeld. Zijn rechterpoot is geamputeerd, omdat de twee poten niet in een keer geamputeerd konden worden; dat zou te veel voor hem zijn. In het linkerpootje zich nog enige flexibiliteit, het rechterpootje was een enorme last:

“We gaan eerst zien hoe het nu gaat met drie pootjes. Zolang hij er geen last van heeft, laten we het zo. Het is aan Otje om te beslissen. Maar kijk eens aan hoe goed dit kereltje het doet na slechts 2 dagen revalidatie! Eindelijk gaat de zon terug schijnen voor hem na zoveel zware maanden.”

Na alles wat Otje heeft meegemaakt is het prachtig om te zien wat een plezier hij heeft!

Bron: Zwerfkat in Nood ©Animals Today Angelique Lagarde